LehterkukeseenedFoto: Evelin Ilves
Eesti köök
15. november 2020, 07:04

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Hõrk lehterkukeseene kaste, mis aitab immuunsust kasvatada

Seened on samuti võimsad immunomodulaatorid ja tublid adaptogeenid– see tähendab, et paljudel neist on suurem või väiksem võime oma peremeesorganismi vajalikus suunas mõjutada. Seeni on iidsetest aegadest saadik kõikjal maailmas ravimitena kasutatud. Seda enam on tore meie enda metsaseentest – mida veel külmade ja lume tulekuni metsas leida võib- vahelduseks tavalisele kodusele soustile üks peenike ja ebamaiselt maitsev maius meisterdada.

Vaja läheb:

  • 1l lehterkukeseeni
  • 2 keskmist sibulat
  • 1 küüslaugu küüs
  • 1/2 spl jahu
  • 0,5-1l kanapuljongit
  • 100ml vahukoort
  • maitsestamiseks meresoola, tüümiani, valget pipart, muskaatpähklit ja sorts konjakit.
  • Praadimiseks gheed või võid või lõhnatut kookosõli

Prae lehtrikud kõrgel kuumusel paksu põhja ja kõrge servaga pannil kuldseks – selleks on ghee kõige sobivam, kuna või läheb kõrbema.

Tõsta kõrvale. Haki sibul-küüslauk peeneks ja prae madal kuumusel võis või õlis. Lisa sinna lehtrikud, raputa pisut jahu ja sega ilusasti läbi. Seejärel lisa puljong ning jäta pann vähemalt 30 minutiks pliidile tasakesi podisema – siis saad tõelise lehtriku maitse kätte!

Enne serveerimist lisa vahukoor ja maitsesta soola, tüümiani, riivitud muskaatpähkli, valge pipra ja hea sortsu konjaki või brändiga.

Ebamaiselt hea – koos ahjukartulite, mistahes liha või kala või köögiviljade juurde. Kui paned puljongit juurde ja lõigud sisse pisut porgandit ja kartulit, saad hõrgu supi. Ja novembris päikese oma silmadesse!

Armastust teie padadesse ja südameisse!