Toiduuudised

EEVA TALSI KUULUS KOOK: vaata, kuidas seda ja muid Talside lemmiktoite valmistada  

Toidutare, 13. november 2020 15:23
Eeva Talsi koogigaFoto: TV3/Kalev Lilleorg
Reede õhtul valmistavad tippkokk Joel Ostrati õhtusöögisaates laulu saatel süüa Eeva ja Villu Talsi, kelle menüüs on nii tallekarree, šokolaadist jänes kui ka imemaitsev hummus.

Kõik toidud, mida ansambli Curly Strings muusikud Eeva ja Villu Talsi valmistavad, kuuluvad nende menüüsse juba kümme aastat. Eeva firmaroaks on toorjuustukook ning Villu valmistada on eriline ja ilus hummus.

Talside õhtusööki hakatakse nautima Võrus Georgi hotelli restoranis Postmark ning kindel on ka see, et Joeli köögis pole kunagi varem nii palju lauldud!

EELROOG

S.A.G.A.P.O

S.A.G.A.P.OFoto: TV3/Kalev Lilleorg

Kitsejuustu duo / Võrumaa tomatid / paprikakaste / papadum / toortatra popcorn

  • 200 g suvikõrvits
  • 2 tk tomat 
  • 1 tk punane sibul

Tatra popcorn

  • 50 g toortatar
  • 50 ml oliiviõli

Juustukreem

  • 100 g fetajuust
  • 20 g Nopri 35% vahukoor

Kaste

  • peoga värske petersell
  • 3 küünt küüslauk
  • 1 väike purk röstitud paprika 
  • ½ kauna punane tšilli

Hummus:

  • 1 keskmine porgand 
  • 400 g purk marineeritud kikerherned
  • ½ tl vürtsköömned 
  • 2 spl sojakaste
  • 1 küünt küüslauk 
  • 1/3 sidruni mahl
  • ½ tl tšillipulber (Umami)
  • 1 tl paprikapulber (Umami) raputa peale kaunistuseks
  • 1 spl tahini

Garneering

  • 8 kuubikut Andri-Peedo salatijuust ürdimarinaadis
  • 4 tk Kalamata mustad oliivid (lõika pooleks)

Valmistamine:

Juustukreem: mikserda fetajuust ja vahukoor omavahel, maitsesta soolaga. 

Tatra popcorn: friti toortatart kuumas (180-kraadises) õlis, kuni tatar paisub ja muutub popcorniks. 

Kaste: pane blenderisse kastme komponendid ja blenderda ühtlaseks massiks. 

Lõika köögiviljad (suvikõrvits, tomat ja sibul) õhukesteks viiludeks ja hakka laduma eelrooga kokku. Pane tomati ja suvikõrvitsa kihtide vahele juustukreemi. Lisa kreemi ka kõige peale. 

Küpseta ahjus 200 kraadi juures nii kaua, kuni juust on sulanud (ca 5 minutit)

Hummus: keeda porgand, nõruta ja jäta keeduvesi alles. Nõruta ka kikerherned, lisa kõik komponendid blenderisse (veendu, et sidruniseemneid sisse ei satuks!), lisa porgandi keeduvett ja blenderda ühtlaseks massiks. Reguleeri hummuse paksust porgandi keeduveega.   

Serveeri: kaunista juustukuubikute, oliivide ja kastmega. 

PEAROOG: Lambad on siin ja lambad on sääl

Lambad on siin ja lambad on säälFoto: TV3/Kalev Lilleorg

Tallekarree / pannikartul / tomatitolm / chimichurri / ürdid

Lambakarree

  • 400 g lambakarree                                                             
  • 50 ml oliiviõli     

Maitsestamiseks: sool, pipar, Umami sabapipar

Vokitud köögiviljad

  • 200 g kartul
  • 100 g punane sibul
  • 100 g varsseller
  • 50 g võid

Maitsestamiseks: sool ja pipar 

Chimichurri

  • 10 g värske petersell
  • 2 küünt küüslauk  
  • ½ kauna tšilli
  • kaks oksa koriander
  • 1 tk sidrunimahl
  • 20 ml oliiviõli 

Tomatisalat

  • 3 tk tomat 
  • Väike punt koriander
  • 1 spl õli

Panko-peterselli puru (blenderda)

  • 50 g panko riivsai
  • 10 g peterselli

Peale puistamiseks: hapuoblikat 

Valmistamine

Lambakarree: maitsesta lambakarree õli ja maitseainete seguga. Grilli lambakarreed mõlemalt poolelt, kuni liha sisetemperatuur on 55 kraadi. Seejärel lase lihal puhata 5 min. Siis lõika lihast viilud.

Voki köögiviljad: lõika kartulid sektoriteks, ribasta varsseller ja sibul, maitsesta ja voki kuumal õlisel pannil umbes 2 minutit.

Chimichurri: haki petersell, küüslauk, tšilli ja koriander peeneks, sega juurde õli ja sidrunimahl. 

Tomatisalat: haki tomat ja koriander ning lisa õli, sega. Blenderda panko ja petersell.

Serveerimine: lisa taldrikule lambakarree ja vokitud köögiviljad, lisa juurde chimichurri ja tomatisalat, puista peale panko-petersellipuru ja hapuoblikat.

DESSERT (väiksesse koogivormi): valge šokolaadist jänes

valge šokolaadist jänesFoto: TV3/Kalev Lilleorg

Toorjuust ja šokolaad / astelpaju / piparmündiõli

  • 200 g valge šokolaad                                      
  • 200 g toorjuust
  • 125 g hapukoor
  • 2 tk muna
  • ½ tl vanillisuhkur

Põhi

  • 100 g digestiivküpsis
  • 25 g või

Garneering

  • 150 g vaarikad
  • 100 g valge šokolaad

Puista peale: mandariinitolm (Umami), küpsetatud valge šokolaadi puru, piparmündi lehed

Valmistamine:

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga, suru segu koogivormi põhja. Sulata vesivannil valge šokolaad. Sega omavahel toorjuust ja hapukoor, lisa munad ja vanillisuhkur ja valge šokolaad. Vala põhjale. Küpseta 160 kraadi juures umbes tund aega.

Garneering: laota valge šokolaadi nööbid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures, kuni šokolaad hakkab kergelt pruunikaks muutuma. Seejärel võta ahjust välja ja lase jahtuda. Jahtunud šokolaad puista koogile peale, lisa vaarikad ja mõni piparmündileht. Raputa läbi sõela peale mandariinitolmu.