Foto: 3 x Ragne Värk
Toiduuudised
21. november 2020, 12:43

SAMM-SAMMULT | Võised croissant’id on valmistamisvaeva väärt

Õhuliste sarvesaiakeste valmistamisega on omajagu näputööd, kuid ahjusoojad ampsud maitsevad nii võrratult, et nende tegemise lihtsalt peab ette võtma. Serveeri neid veidikese või ja soolahelvestega ning mõistad kohe, millest me rääkisime.

Valmistamisaeg: 45 min + taina seismisaeg
Kogus: 9 tükki

  • 250 g nisujahu
  • 20 g suhkrut
  • 6 g kuivpärmi
  • 0,75 tl soola
  • 75 ml vett
  • 75 ml piima
  • 25 g käesooja võid

Täidis:

  • 150 g külma võid
  • soola

Tee nii!
1. Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Kuumuta vesi piimaga käesoojaks ja vala kuivainetele. Lisa või. Sõtku tainas kätega ühtlaseks. Sõtku, kuni tainas on elastne ja tuleb käte küljest lahti. Väldi ülesõtkumist!


2. Rulli tainas jahusel pinnal taldrikusuuruseks tainalapiks. Paki tainas toidukilesse ja lase 2−3 tundi või üle öö külmkapis seista.


3. Lõika külmikust võetud võipakist 4 õhukest viilu, koguselt võiks nende kaal kokku olla umbes 150 grammi. Aseta viilud küpsetuspaberile.


4. Kata külmad võiviilud teise küpsetuspaberiga. Rulli õhemaks ja ühtlasemaks. Võist peab moodustuma ruut, selleks korrigeeri ääri ja pane üleliigne või sinna, kuhu ruudu tekkimiseks vaja on. Tõsta võiruut kahe küpsetuspaberi vahel umbes 15−20 minutiks külmkappi tahenema.


5. Võta tainas külmkapist. Rulli see õhukeseks. Jahu kasuta rullimise ajal võimalikult vähe.


6. Ka tainalapp peab moodustama ruudu. Lõika üleliigsed ääred ära, aga jälgi, et tainaruut jääks võiruudust suurem. Ära lõigatud tainaäärtest küpseta ahjus lihtsalt üks kakuke.


7. Tõsta tainaruut enda ette. Aseta sellele risti võiruut. Raputa võile pisut soola.


8. Voldi tainas ümbrikukujuliseks. Suru ühenduskohad ilusti kokku, et võid mitte kuskilt paistma ei jääks.


9. Rulli tainas õhukeseks piklikuks ristkülikuks.


10. Voldi tainas kokku. Alustuseks kata alumise tainaosaga 2/3 tainast. Ülejäänud tainas tõsta tainale peale (vt foto). Paki tainas toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi.


11. Pärast seda korda punktides 9 ja 10 tehtut veel kaks korda: rulli tainas õhukeseks, voldi kokku ning tõsta 30 minutiks külmkappi. Ja siis tee sama veel üks kord.


12. Rulli tainas ristkülikuks. Mõõda välja croissant’ide laius ja märgi väikese sisselõikega tainale. Mõõda laiuseks 10 cm, teiselt poolt mõõda samuti 10 cm. Alusta mõõtmist esimese saiakese tipust ehk poole pealt. Toimi punktides 12−16 võimalikult kiiresti, et vältida või sulamist tainakihi vahel.


13. Lõika tainast kolmnurgad, soovi korral võid kasutada joonlauda!


14. Rulli saadud kolmnurgad tainarulliga pisut õhemaks. Tee laiemale osale noaga sisselõige.


15. Suuna alumised tainaosad pisut väljapoole.


16. Rulli tainakolmnurk kokku. Toimi samamoodi ka ülejäänud tainaga. Tõsta rullid ahjuplaadile, määri pealt munaga. Küpseta 200 kraadi juures 12−15 minutit või seni, kuni saiakesed on kuldse jumega.