Õunaruudud soolakaramelliga Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
2. september 2022, 10:09

NÄDALA KOOK | Õunaruudud soolakaramelliga

Sügisel pole õunakooke kunagi liiga palju! Õunaruudud mõnusa koduse soolakaramelliga on nii hapukad, magusad kui ka tiba soolakad ühteaegu. Kuna karamell on väikest soolanüanssi kõrvale jättes siiski üsna magus, siis on koogis sellevõrra suhkrut vähem. Õunruute võib pakkuda ka ilma karamellikastmeta, kuid siis võiks suhkrut nii põhja- kui purutainasse rohkem lisada. Kui karamellkastet järgi jääb, saab seda külmkapis hoida ja enne serveerimist üles soojendada.

Koostisosad
PÕHI
120 g Sulatatud või
0.5 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
0.25 tl Sool
2.5 dl Nisujahu
ÕUNATÄIDIS
4 tk Õun
2 spl Nisujahu
2 spl Suhkur
1 tl Jahvatatud kaneel
0.5 tl Riivitud muskaatpähkel
PURUTAINAS
1 dl Kaerahelbed
0.75 dl Pruun suhkur
0.25 tl Jahvatatud kaneel
0.5 dl Nisujahu
60 g Külm või
SOOLAKARMAELL
2 dl Suhkur
90 g Soolahelvestega või
1 dl Rõõsk koor 35%
1 tl Meresool

Valmistamine

12 tk

1. Kuumuta ahi 150 kraadini. Kata umbes  20x20 cm neljakandiline vorm küpsetuspaberiga. Sega sulavõi, suhkur, vanillisuhkur ja sool. Lisa jahu, sega ühtlaseks ja suru vormi põhja. Küpseta 15 minutit.

2. Lõika õunad hästi õhukesteks viiludeks, sega jahu, suhkru, kaneeli ja muskaadiga.

3. Sega kaerahelbed, suhkur, kaneel ja jahu. Lisa kuubikuteks lõigatud või ja haki või näpi puruks.

4. Võta põhi ahjust, suurenda kuumus 175 kraadile. Pane põhjale peale õunad ja puista peale tainapuru. Küpseta 30-35 minutit kuldpruuniks. Võta ahjust, lase jahtuda ja lõika ruutudeks.

5. Karamelli valmistamiseks kuumuta suhkrut potis keskmisel kuumusel segades, kuni see hakkab sulama ja läheb merevaigukarva. Ettevaatust, see on väga kuum!

6. Kui suhkur on sulanud, sega hulka tükkideks lõigatud või. Jälle ole hästi ettevaatlik, sest karamell hakkab mullitama ja võib pritsida! Sega kuni või on sulanud ja suhkruga segunenud, u 2 minutit. Kui kihid eralduvad, võta kastrul pliidilt ja vispelda ühtlaseks.

7. Lisa väga aeglaselt 1 dl vahukoort, sega samal ajal. Lase umbes 1 minut keeda. Võta tulelt ja sega hulka sool. Lase veidi jahtuda. Serveeri õunaruutudega.