Maskis einestajaFoto: Unsplash
Toiduuudised
11. november 2020, 15:11

LÄBI MASKI EI SÖÖ? Black Food Festival lükkub kevadesse, ent Tallinna restoraninädal lõi rekordi

Järgmisel nädalal Põhjala tehases toimuma pidanud elustiiliüritus Black Food Festival lükatakse uute piirangute valguses 10. aprillile 2021. aastal. Samal ajal saabus meediale teade, et kuu alguses aset leidnud Tallinna restoraninädal oli enneolematult menukas. 

Tänavu kümnendat juubeliaastat tähistanud Tallinna Restoranide Nädala käigus müüdi kokku rekordilised 17 813 restorani lauakohta, mis ületas eelmist rekordit enam kui 500 kohaga, on kirjas meediale saadetud teates.

Sündmuse korraldaja, MTÜ Tallinn Restaurant Week juhatuse liige Martin Breuer ütles, et nii korraldajad kui restoranid on sündmuse tänavuse edu üle väga rõõmsad. „Tuleb siiski silmas pidada, et tegu on vaid ühe nädalaga. Restoranide olukord on endiselt katastroofiline seoses COVID-19 levikuga ja kõik vaatavad suure murega läheneva talve suunas,“ ütles Breuer.

Mure tõttu jääb ära järgmisel nädalal toimuma pidanud Black Food Festival. Musta toitu saab siiski nautida mitmetes toidukohtades, lisaks on jätkuvalt toimumas eriüritused restoranides Fotografiska ja Tchaikovsky.

Mihkel Lubi, üks ürituse korraldajatest, lausub meediale saadetud teates, et nad tunnevad praegu, et peavad korraldajatena olema vastutustundlikud ning aitama omalt poolt kaasa viiruse leviku tõkestamisele. Korraldaja lisas, et maskides koosviibimised ja kontserti kuulamine on mõistlik suund, aga toidufestivali on maskistatult siiski keeruline külastada.

Juba soetatud festivalipiletid kehtivad ka 2021. aasta kevadisel üritusel. Pileti tagasimüügi soovi korral tuleb kahe nädala jooksul täita Ticketeris tagastusvorm.

Musta toitu saab järgmisel nädalal siiski mitmel pool nautida, kuna paljud festivalil osalema pidanud toitlustajad teevad 18.–21. novembrini erimenüüsid oma kohvikutes, söögikohtades ja restoranides.

Lisaks saab erilist atmosfääri kogeda 19. novembril restoranis Fotografiska toimuval Blackout õhtusöögil, mis valmib täiesti elektrivabalt ning kuhu on saadaval veel viimased vabad kohad. Musta toidu erimenüüga toimub 20. novembril eriüritus ka restoranis Tchaikovsky, mis on praeguseks juba välja müüdud.

Martin Breueri sõnul on jõulukuu traditsiooniliselt aidanud restoranidel madalhooajast läbi tulla, kuid tänavu ollakse selle perspektiivi osas väga pessimistlikud. "Iga restorani sulgemine tähendab töökohtade kaotust kokkadele ja teenindavale personalile. Lisaks annab restorani- ja toitlustussektor tööd väga laiale spektrile majandusest, nagu põllumajandus, toiduainetetööstus, transport, kinnisvara jne. Loodame väga teha koostööd riigiasutustega, et leida meetmeid, mis aitaks sektoril antud olukorrast läbi tulla."

Möödunud nädalal toimunud Tallinna Restoranide Nädalast võttis osa 61 restorani üle pealinna.

2011. aastal 25 osaleva restoraniga alguse saanud Tallinna Restoranide Nädal on 2020. aastaks kasvanud suurimaks toidukultuuri sündmuseks Eestis.

Black Food Festivali eesmärgiks on pakkuda inimestele üllatavaid elamusi, põnevaid maitseid ning kogemusi.