TšillidFoto: Unsplash
Toiduuudised
11. november 2020, 14:27

KES TAHAB KAUA ELADA? Värske uuring: tšilli vähendab enneaegse surma tõenäosust veerandi võrra

Nimelt aitab tšillit teravaks tegev aine kapsaitsiin võidelda põletikulisi protsesse tekitavate nähtustega, mistõttu on teravaarmastajatel värske uuringu kaudu veerandi võrra suurem tõenäosus vältida enneaegset surma.

Üle maailma 570 000 inimest hõlmanud ehk äärmiselt laiapõhjaline uuring näitas, et tšillised road menüüs tähendab vähem kasvajaid, erinevaid põletikke ning veresuhkru tase on kontrolli all, vahendab Daily Mail

Uuringu läbiviijad nimetavad tulemusi „äärmiselt tähelepanuväärseteks“. Nad soovivad kindlasti teha lisauuringuid, et täpsemini mõista, millist tüüpi ja kui sageli tuleks tervise nimel tšillit toiduks kasutada.

"Regulaarne tšillipipra tarbimine oli seotud üleüldiselt madalama riskiga surra südamevereringkonna haigustesse ja vähki,“ sõnas uuringut juhatanud Ohio kardioloog Bo Xu.

Uuringu jaoks koguti andmeid varasematest tervisevaatlustest, mis oli läbi viidud Hiinas, Iraanis, Itaalias ja ühendriikides. Tulemustest selgus, et söögivalik mängib eluea pikkuses olulist rolli.

Kapsaitsiin on tugev antioksüdant, mis aitab võidelda põletike ja erinevate kasvajatega. Lisaks reguleerib see veresuhkrutaset, aidates sel moel kaitsta suhkruhaiguse ja rasvumise eest.

Kapsaitsiin on kasulik ka kaalulangetajatele. Varasemad, hiirte peal tehtud uuringud paljastasid, et see tšillides sisalduv aine mõjub hästi headele kõhubakteritele, mis aitavad rasvade põletamise teel ülekaalulisusega võidelda.

On oletatud, et kapsaitsiin võiks hästi töötada ka rasvumisvastase preparaadina. Tšillide tervislikest omadustest on saanud aru ka varasemad uuringud, kus on täheldatud, et see aitab võidelda lisaks vähile ja infarktile ka masendusega ning toimib nõrga valuvaigistina.