Kui klassikaline juustukook on valmis, saab selle igaks tähtpäevaks isemoodi kaunistada.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
5. november 2020, 09:26

TÄHISTAMISEKS IDEAALNE | Lihtne laimi-toorjuustukook

Juustukoogid on minu arvates tähistamiseks ideaalsed. Tavaliselt nõuavad need vaid ainete kokkusegamist ning ülejäänud töö teeb ahi. Pealekauba veel ka kena enesedistsipliini kasvatamise ülesanne ehk koogi üleöö maitsestumise ootamine. Vajaminevad koostisosad on pea kõigis poodides kättesaadavad ning hõrgud-rammusad juustukoogid maitsevad tavaliselt kõigile.

Kui klassikaline juustukook on valmis, saab selle igaks tähtpäevaks isemoodi kaunistada: jõulude ajal näiteks šokolaadi ja tsitrustega, suvel värskete marjadega, sügisel karamelliste õunte või ploomidega või klassikaliselt, suristades külmutatud marjadest, näiteks maasikatest-vaarikatest, valmis kiire toormoosi, mida serveerimisel igale tükile valada.  

Sel korral kasutasin koogis uut Otto vaniljemaitselist toorjuustu, mis tuleb koogiteoks mugavalt 400-grammises pakis. Kuna tavaliselt kasutangi küpsetamisel just minu meelest parima puhta maitsega Otto toorjuuste (mille soolasisaldus on ka märgatavalt väiksem kui teistel maitsestamata toorjuustudel), pidin ikka ka nende uue toote ära proovima. Ja saan seda ainult kiita! Vanilje maitse ja magusus on paigas, silmailu pakkumas kenad mustad vaniljetäpikesed.

Koogile jõudsid sel korral minu valge šokolaadi ganache'iga pohlamakroonid, kuid kui endal makroonitegu käpas ei ole ning mõnd parajasti sügavkülmast võtta ei ole, võid koogi kaunistada ka mõne kohvikust-poest ostetud mandliküpsisega. Kui aga oled ka ise makroone tegemas, siis on alati hea mõni karbitäis üleöö seisnud ehk õige konsistentsi saanud makroone sügavkülma panna. Makroonid seisavad seal kenasti kas või kuid ning neid on sealt mugav ilma mingi eelsulatuseta otse koogile sättida. 

Lihtne laimi-toorjuustukook

  • 1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid
  • 70 g võid
  • 400 g toasooja Otto vanilje toorjuustu
  • 400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 1 dl suhkrut
  • 100 g hapukoort
  • 3-4 laimi
  • 3 muna
  • kaunistuseks näiteks värskeid marju, valget šokolaadi, makroone, riivitud laimikoort, piparmündilehti
Makroonid teevad koogi luksuslikuks ning valget šokolaadi ei ole kunagi kaunistusena liiga palju. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Valmista kooki nii:

Purusta küpsised peeneks puruks, sega sulavõiga ning suru 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Klopi toasoojad toorjuustud ühtlaseks, lisa suhkur, hapukoor ning alustuseks kolme laimi riivitud koor ning mahl. Maitse kreemi ning kui tundub, et hapet oleks veel vaja, lisa neljanda laimi mahl. Klopi juurde munad ning vala täidis koogipõhjale.

Küpseta 160 kraadi juures ilma pöördõhuta 75 minutit, kuni kook on vormi äärest lahti küpsenud. Pane küpsetamise ajaks ahju põhja ka kuumakindel vorm veega, et kook saaks niiskemas keskkonnas küpseda. See aitab vältida pragude teket. 

Lase koogil lahtise ahjuuksega jahtuda ning seejärel jahuta täielikult külmkapis, ideaalis üleöö. Kaunista meelepäraselt, näiteks neljanda laimi riivitud koore, mündilehtede ning marjadega. Makroonid teevad koogi luksuslikuks ning valget šokolaadi ei ole kaunistusena kunagi liiga palju.  

Loe blogipostitust siit!