Toiduuudised

LUGEJA KÜSIB | Miks kook küpsetades pealt lõhki läheb? 

Ragne Värk, 7. november 2020 13:08
Foto: Ragne Värk
Küsimus: küpsetades erinevaid kooke kipuvad need pealt pragunema. Mis võiks olla selle põhjus?

Enamjaolt on pragunemise põhjuseks liiga kõrge ahjutemperatuur. Retseptis võib küll olla märgitud sama kuumus, kuid ahjud võivad erineda ning näidata temperatuure valesti.

Vähenda järgmisel korral ahjukuumust umbes 20 kraadi võrra ning jälgi, kuidas tainas koogivormis sellele reageerib.

Pragunemise põhjuseid võib olla aga veelgi:

  • Näiteks vale suurusega vorm
  • Korduv ahjuukse avamine küpsemise ajal
  • liigne jahu ja küpsetuspulbri kasutamine tainas.

Maitset praod muidugi ei riku ning need võib peita ohtra kreemi ning marjadega!

Samal teemal

15.10.2020
Lugeja küsib: kas ja kuidas saab juurviljakoorijat teritada?
03.09.2020
LUGEJA KÜSIB | Kuidas ma oma ilusa valgest kivist kraanikausi taas puhtaks saan?
22.08.2020
LUGEJA KÜSIB | Kas potte ja panne tohib pesta nõudepesumasinas?
05.08.2020
Lugeja küsib: kuidas aru saada, et kõrvits, arbuus või melon on küps?