Toiduuudised
3. november 2020, 15:22

KUIV MAGUSASEADUS | Lõpp rummikookidele, liköörifondant’ile ja Iiri kohvile peale kella 24?

Magusaga on meie valitsusel erisuhted. Alles olid teemaks tordid, nüüd tunneb siseminister (EKRE) Mart Helme äsjatutvustatud seaduseelnõus muret, et alkoholi sisaldavad road, eriti magustoidud võivad panna avalikke toitlustusasutusi alkoholi südaöist tarvitamispiirangut rikkuma. 

Keskööst hommikul kümneni ei tohi kusagil Eestis alkoholi müüa. Peagi laieneb keeld ka vägijookide tarbimisele, kuna paljudes kohtades osati müügikeelust mööda hiilida. Nüüd on need täiendavad reeglid väljatöötamisel – majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ette valmistatud vastav seadusemuudatus

"Ka eelnõuga loodava regulatsiooni korral leidub võimalusi, kuidas piiranguid vältida või neid varjatult rikkuda, näiteks: alkoholi serveerimine kohvi tassides/kohviga segatuna, maiustuste loomine, mis sisaldavad olulises koguses alkoholi jne,“ toob Helme eelnõu saate kirjas välja kartused. „Selliste rikkumiste järjepidev menetlemine, uurimine, avastamine jne on ressursimahukad ning seega tuleks kaaluda täiendava meetme loomist, mis teatud juhtumitel võimaldaks piirata ka asutuse tegutsemist.“

Mida siis karta? Millistes magustoitudest võib olla kasutatud alkoholi?

Kangemat kraami saab kasutada nii paljude maiuste ergastajana kas koostisosades või kastmetes.

Kuumutades alkoholi promillid küll kaovad ja muret jääb vähem. Ent hõrgutised, kus alkoholi kasutatakse ilma küpsetamise-keetmiseta tuleks tähelepanelikumad üle vaadata ja serveerida need enne kella kukkumist.

Peaaegu ohutud

Klikka retseptil: Šokolaadi-fondant koorelikööri ja jäätisega 

Šokolaadi-fondant koorelikööri ja jäätisega  Foto: Britt Paju

Siin on liköör osa küpsetisest. Igasugune alkohol peaks siiski aurustuma ahjus. Tõsi, küpsetusaeg on väga lühike... 

Klikka retseptil: Kirsi-mandli-kohupiimatort munaliköörikattega 

Kirsi-mandli-kohupiimatort munaliköörikattega  Foto: Jaan Heinmaa

Tõeliselt kaunis ja maitsev kohupiimatort, mille iga kiht pakub iselaadset maitsenaudingut, mis ometi ühes ampsus oivaliselt kokku sobivad. Munalikööri (hoia külmkapis!) võib iga sööja ka vaid oma tükile niristada, nii saavad ka nooremad pereliikmed magusrooga nautida. 

Klikka retseptil: Crêpes Suzette apelsini ja Vana Tallinna likööriga 

Crêpes Suzette apelsini ja Vana Tallinna likööriga 

Krepid oma õhulise olekuga on maiuspala ka niisama või maasika moosiga süües. Siidises apelsinikastmes, mida kroonib tibake Vana Tallinna likööri, on krepid aga omaette väärt elamus - enne südaööd, st. 

Klikka retseptil: Tõmmud trühvlid ürdilikööriga 

Tõmmud trühvlid ürdilikööriga 

Lihtsalt valmistatav trühvel, mida pole vaja šokolaadi sisse kasta.

Klikka retseptil: Kaneeline kohvijook likööriga 

 Kaneeline kohvijook likööriga 

Kuulus apelsiniliköör koos kaneeliga lisab sellele kohvile oivalist hõrku maitset. Cointreau’ kuulsuse saladus peitub komponentides: Haiti mõru- ja Hispaania magusad apelsinid, mille koortest osa kuivatatakse päikese käes.

Klikka retseptil: Porgandikook koorelikööriga 

Mõnusalt kohev pühadekook.

Klikka retseptil: Mandliliköörijuust besee ja kirssidega 

Põnev magustoit lihtsate vahenditega. Foto: Jaan Heinmaa

Põnev magustoit lihtsate vahenditega.