Vaagna võlu seisneb selles, et õigesti toitu sättides lood küllusliku mulje, kuigi tegelikult võib kõiki koostisosi vähe olla. Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
13. november 2020, 08:55

Kui külalised tulevad ootamatult! Rikkaliku näksivaagna saad just neid nippe järgides

Kõigil juhtub vahel, et sõbrad helistavad ootamatult ja ütlevad, et nad on just sinu kodukandis ning astuksid läbi. Tihti käivad sinna juurde kinnitused, et „Me ainult korra tuleme!“ ja „Ära vaeva näe – me just sõime“. Samas oleks hea, kui kohvitassi taga istudes laud päris tühi poleks.

Sellisel puhul on hea kokku panna üks rikkalikuna näiv suupistevaagen, mis võib koosneda vaid tavapäraselt kapis leiduvast. Vaagna võlu seisneb selles, et õigesti toitu sättides lood küllusliku mulje, kuigi tegelikult võib kõiki koostisosi vähe olla. Nii saavad väike vorstijupp ja paar viimast juustuviilu hoopis uue elamise.

Pane efektne näksivaagen kokku nii:

1. Otsi välja suur puidust lõikelaud või lame vaagen ja tõsta see laua keskele.

2. Aseta liuale mõni väike kauss, millesse pane näiteks hapukoorest valmistatud dipikastet, mõnd moosi juustu kõrvale, oliive, hapukurki, marineeritud seeni. Ka pere pühapäevane lemmikpannkoogikeedis võib juustumoosina imeliselt üllatada!

3. Vaata, mis juur- või puuvilju sul kapis on. Lõika neist kangid ja paiguta viljad erinevatesse liua osadesse. Võid sama vilja lõigata ka mitut moodi, et saada mitmekesisem tulemus, näiteks serveeri värsket kurki nii viilude kui ka kangidena.

4. Otsi külmkapist välja vorstid-juustud ja paiguta need puuviljade vahele. Ümmargusest viilujuustust saad kenad roosid, kui viilud pooleks lõikad ja rulli keerad. Serveeri juustu erineva kujuga: kuubikute, viilude, sektoritena. Kui aega nii palju pole, aseta terve juustutükk koos juustunoaga liuale.

5. Mängi kõrgustega! Kui sul juhtub kodus olema kõrsikuid või pikki juustupulki, pista need liua keskele joogiklaasi püsti seisma. Madalasse klaasi sobivad ka kurgi- või porgandikangid.

6. Viimasena lisa alusele pähkleid, kreekereid, väiksemaks lõigatud ja võimalusel röstitud leiba-saia.

Kui sul on natuke rohkem ettevalmistusaega, võid leivaviilud kangideks lõigata, segada õli ja hakitud küüslauguga ning ahjus küüslauguleibadeks röstida. Boonusena saad koju hubase röstitud leiva lõhna.

Õliga üle pintseldatud lavašist saad maitsvad lavašikrõpsud ja kui sul on suši tegemisest alles nori-lehti, pintselda need ühelt poolt õliga, lõika kääridega üheksaks ruuduks ning rösti ahjus paari minutiga krõbedateks näksideks.

7. Ära muretse, kui midagi on vähe. Ka pisike kogus võib vaagnal täpselt paras olla. Näiteks üks väike õun viiludena, paar viilu röstleiba, mille kaheks või neljaks lõikad, kaks viimast hapukurki.

8. Pane lauale ka hambatikud, salvrätid ja väike kauss, kuhu panna oliivikivid, viinamarjaseemned jms.

Ilus magusavaagen

Sarnaselt saad kapis leiduvast panna kokku ka kauni magusavaagna. Vaata köögis ringi, kas sul leidub veel puuvilju, jääkapis marju, juustukoogi tegemisest alles jäänud digestiivküpsiseid, veidi pähkleid, kuivatatud puuvilju ja kasvõi küpsetusšokolaadi, ning säti need alusele.

Sarnaselt saad kapis leiduvast panna kokku ka kauni magusavaagna.  Foto: Kristi Rebane

Nipid kodu kiireks korrastuseks

Kui külalised tulevad ootamatult, pole lauapealne enamasti ainus mure – toadki on suuremal osal meist loomingulise olmekihi valduses. Nende nippidega jätad kodust korras üldmulje, kui põhjalikuks koristamiseks aega ei ole.

  • Kui ilm lubab, kata laud õue või rõdule – nii ei paista väike tubane segadus välja. Kui päike paistab, on ka novembrijaheduses mõnus õues teki sees istuda, teed rüübata ja näksivaagna ümber juttu ajada.
  • Õhtul mahenda valgustust, et kapipealne tolm nähtamatuks muutuks.
  • Tõmba tubade uksed kinni. Kui istute elutoas, tõmba koomale teiste tubade uksed, et seal valitsev olukord jääks peitu.
  • Tee tualetis kiirpuhastus! Seda ruumi külastavad külalised ilmselt ka siis, kui õues istute. Läikiv segisti, puhas käterätik ja veepritsmeteta peegel teevad tualeti üldmuljega imet.