Veinimekiga tšillimoos, mis sobib nii juustu kui ka lihaga.Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
21. november 2020, 09:26

SOOLASTE AMPSUDE KÕRVALE: veinine tšilli-paprikamoos

Kuna loodetavasti on tulemas külm talv, kulub ära midagi, mis ergutab  maitsemeeli ja annab sulle soojust seestpoolt. Ja mis saaks selleks olla parem, kui üks veinimekiga tšillimoos, mis sobib nii juustu kui ka lihaga.

Vaja läheb:

  • 100–200 g tšillipiprakaunu
  • 900 g punast paprikat (puhastatud paprika kogus)
  • 350 g suhkrut
  • 1–1,5 tl soola
  • 1 dl punast poolkuiva veini
  • natuke vett

Keeda tšillimoosi nii:

1. Puhasta ja tükelda paprikad ning tšillid ja tõsta potti. Ära tšillisid seemnetest puhasta, sest tšilliseemned annavad moosile selle õige terava maitse.

2. Lisa paprikale ja tšillile potti maitseained ning vein ja kalla juurde ka veidi vett. Hauta vilju madalal kuumusel seni, kuni kõik on pehmeks haudunud.

3. Püreesta paprikad ja piprad saumikseriga ühtlaseks massiks ning maitse siis moosi. Kui moos pole veinist saanud piisavalt happelisust, lisa sellele veidi õunaäädikat.

4. Lase moos veel kord keema ja kontrolli maitset. Kui kõik sobib, jaga moos väikestesse purkidesse ja sulge kohe õhukindlalt.

Retsepti järgi saad 8−9 (100 ml) purki moosi!

Kas sobib vaid punane paprika?

Tegelikult sobivad moosi sisse igat värvi paprikad, aga punase paprikaga saad kõige ilusama sügavalt punase moosi.

Ettevaatust tšilliga!

Tšillidega toimetamisel on mõistlik kasutada kummikindaid ning nuga ja käärid kohe pärast kasutamist ära pesta. Hoia oma nägu tšillist võimalikult kaugel, et tšillimahl silma ei satuks.

Kas panna rohkem või vähem tšillit?

Tšillikogus on retseptis antud nii suure vahemikuga seepärast, et tšillid on väga erineva kangusega. Parem on tšillit vajadusel juurde lisada, kui poole keetmise peal tundub, et tulemus ei ole piisavalt terav. Samas aga peaks moos olema selline, et ka pärast esimest suutäit oleks võimalik veel maitseid tunda.