Pardifilee spargli ja granaatõunakastmegaFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
15. november 2020, 15:45

SÜÜA KAHEKS TOIDUKORRAKS! Pardist nii hõrk õhtusöök kui ka kerge lõuna

Parti sobib valmistada nii erilisteks puhkudeks kodus kui ka nautida heas restoranis. Oluline on vaid, et see part oleks õigesti tehtud – rinnafilee peab lahti lõigates veel õrnalt roosa olema. Selline liha on hõrk ja sulab suus nagu või.

Täna õhtuks... pardifilee spargliga

  • 4 portsjonit
  • 4 pardirinnafileed
  • 4 tl Himaalaja soola
  • 400 g minisparglit
  • Kaste:
  • 2 sl võid
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 šalottsibul
  • 150 ml kuiva punast veini
  • 230 ml kanapuljongit
  • 1 oks rosmariini
  • 75 ml granaatõunamahla

Võtke fileed tund enne valmistamist toatemperatuurile. Lõigake ära kelmed ja üle fileeääre ulatuv nahk. Tehke terava noaga nahka sälgud, kuid ärge liha sisse lõigake. Puistake nahale soola ja laske 10–15 minutit seista. Kuivatage köögipaberiga nahast irdunud vesi ja pühkige sool ära. Asetage fileed külmale pannile, nahapool all, ja sättige kuumus keskmiseks. Laske rasval aeglaselt välja sulada, samal ajal kui pann kuumeneb. Olenevalt fileede paksusest võtab see aega 10–15 minutit. Kui rasva sulamisest tekkiv praksumine vaibub, pöörake liha ümber ja kohe puistake igale fileele näpuotsaga soola, et muuta need krõbedaks. Praadige, enamasti piisab lühikesest ajast. Tangide abil pruunistage ka küljed ja tõstke lihatükid lõikelauale vähemalt 10 minutiks rahunema. 

Pannile jäänud rasva sisse asetage sparglid, praadige mõni minut ja puistake peale soola. Tõstke sparglid serveerimisalusele. 

Kaste valmistage samal pannil, pannes sinna 1 sl võid ja oliiviõli. Sulanud võile lisage peeneks hakitud šalottsibul ja praadige kuldseks. Lisage vein, keerake tuli maksimumi ja kuumutage, kuni vedelik väheneb poole võrra. Valage juurde puljong, kuumutage. Lisage rosmariin ja mahl, kuumutage kastme paksenemiseni. Alandage kuumust ja lisage 1 sl külma võid, segage. Kurnake kaste läbi sõela.

Homme lõunaks … aasiapärane pardisalat

Aasiapärane pardisalat Foto: Kai Kodasma

2 portsjonit

Tavaliselt parti üle ei jää, aga kui see peaks juhtuma, saab sellest lihtsasti valmistada salati. 

  • 4 lehte Rooma salatit
  • 1 porgand
  • kimp koriandrit
  • 1 eelmise õhtu pardifilee 
  • 4 sl hoisin'i kastet

Sättige taldrikule salatilehed. Lõigake porgand peenteks viiludeks ja asetage salatile. Lisage koriandrioksad ja õhukesed fileeviilud. Viimaseks lisage hoisin'i kaste. Nautige kohe.