PohladFoto: Heiko Kruusi
Küpsetised
1. november 2020, 07:30

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Martsipanikook pohladega

Nii kui õhtud varajaseks ja pimedaks muutuvad, hakkab hinge jõuluootus siginema. Minu köögis muutuvad tihedasti kasutatavaks kaneel, nelk, aniis, erinevad piprad ja vürtsid. Tee sisse sigineb ingver ja mesi ning hommikumahla sisse sidrun. Rikkalikud kodused koogid on samuti külma ja pimeda aja tujupäästjad ning mõnuloojad. Jagan teiega täna üht eriti rammusat ja talvist hõrgutist, mille algse idee autor on Anni Arro.

Vaja läheb:

Põhjale:

  • 150g külmkapi külma võid
  • 250g jahu
  • 1 muna
  • 2 sl suhkrut
  • 2-3 sl vett
  • näpuotsaga soola

Täidiseks:

  • 100g martsipani
  • 150-200g pohli
  • 3 muna
  • 2-3 sl heledat suhkrut
  • 400ml vahukoort (35%)
  • 1 sl kartuli-või maisitärklist
  • Kaunistuseks tuhksuhrut.

Tükelda kiiresti külm või ja sega jahu ning muna ja maitseainetega taignaks. Jäta paarikümneks minutiks külmikusse tukkuma. Kuumuta ahi 180 kraadini ning eelküpseta võitatud koogivormi põhja ja servadele surutud tainast 5-10 minut või kuni ta muutub kuldseks. Et taigen kokku ei tõmbaks, tee enne küpsetamist taigna põhja kahvliga augukesed.

Kuldsele taignapõhjale lao värsked või sügavkülmutatud pohlad ning kata marjad tükeldatud martsipaniga. Vispelda kausis munad suhkruga, lisa juurde vahukoor ning tärklis ja kalla marjad ja martsipan koore-muna seguga üle.

Küpseta 180 kr juures 25-30 minutit, kuni kook enam ei värise ja muutub kuldpruunikaks. See kook peab täiesti maha jahtuma, et teda kenasti lõigata ja serveerida saaks. Ole kannatlik, see maius on iga minutit ootust väärt!

Jahtunud kooki võid kaunistada tuhksuhkru ja kuivatatud õitega.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin