Ahju-ratatouilleFoto: Jaan Heinmaa
Vegan toidud
30. oktoober 2020, 06:15

SÜGIS PRANTSUSE KÖÖGIS | Ahju-ratatouille

Sügis on taimetoidu kuldaeg ja just nüüd tasub valmistada väärikat prantsuse klassikut ratatouille’d. Selle retsepti järgi valmib täiesti naturaalne taimne roog, mis jääb kõige maitsvam siis, kui köögiviljad esmalt pannil läbi kuumutada ja seejärel ahjus lõpuni küpseda lasta. Tomatimahla happesust saad ürtide ja suhkru-soolaga sobivaks timmida.

Koostisosad

  • 0,5 kg baklažaan
  • 300 g suvikõrvits
  • 2 tk paprika (punane ja kollane)
  • 1 tk suurem sibul
  • 3 tk suurem küüslauguküüs
  • 1 tk tšilli
  • 3 spl õli
  • 1 l terved tomatid omas mahlas
  • 1 tl Prantsuse ürdisegu
  • sool
  • must pipar
  • suhkur
  • värske basiilik

Valmistamine (taimne, vegan)

1. Pese ja kuivata baklažaanid, suvikõrvits ja paprikad ning lõika suuremateks tükkideks. Koori ja viiluta sibul ja küüslaugud, haki tšilli. Kuumuta pannil õli ja küpseta köögiviljatükid kergelt läbi, nii et need muutuvad veidi pehmemaks.

2. Vala tomatid (jäta terveks) koos mahlaga teise potti ja lase vaikselt keema tõusta. Kui köögiviljad on pannil pehmemaks saanud, siis vala pool köögiviljakogusest potti tomatite juurde ja teine pool ahjuvormi. Lase potitäiel umbes 15 minutit podiseda ning maitsesta ürdisegu, soola, pipra ja suhkruga.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Vala ettevaatlikult tomatisegu potist ahjuvormi ülejäänud köögiviljadele ja tõsta umbes tunniks ajaks ahju küpsema.

4. Serveeri peatoiduna koos hea juuretisesaia või lavašiga või liha-kalaroa lisandina. Kaunista värske basiilikuga.