Vegan toidud

TAIMNE PÄEVARETSEPT | Kreemine risoto seente ja roheliste hernestega 

Taimne teisipäev, 27. oktoober 2020 07:55
Kreemine risoto seente ja roheliste hernestegaFoto: Taimne teisipäev
Risoto on soodne ja toitev roog, mis sobib jaheda ilmaga lõuna- või õhtusöögilauale nagu valatult. Šampinjonide asemel võid kasutada ka muid sügisseeni.

Vaja läheb:

  • 0.25 tassi india pähkleid
  • 1 tass sibulat, hakitud
  • 2.5 tassi šampinjone, viilutatud
  • 1 tass külmutatud rohelisi herneid
  • 0.25 tl musta pipart
  • 6 tassi köögiviljapuljongit
  • 1 tass (pruuni) riisi
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 1 tl õunaäädikat
  • 1-2 spl maitsepärmi
  • maitse järgi soola, pipart, õli

Valmistamine

1. Leota india pähkleid väikses kausis umbes 30 minutit või keeda neid 15 minuti jagu. Vett pane nii palju, et pähklid oleks veega kaetud.


2. Samal ajal pane kaanega pannile 0.25 tassi vett (või paar spl õli) ja hauta sibulat umbes 5 minutit kõrgel kuumusel. Sega sisse seened, maitsesta pipraga ning lase keskmisel kuumusel valmida umbes 10 minutit, kuni seened on pehmed.


3. Lisa rohelised herned ja lase veel 5 minutit podiseda ning vajadusel lisa ka õli või vett (vett 1-2 tl korraga), et toit ei kõrbeks. Tõsta pann tulelt.


4. Lase paksupõhjaline pott kuumaks, vala sinna puljong, riis (kui kasutad valget riisi, valmib toit oluliselt kiiremini, seega pea seda silmas) küüslauk ja tüümian.


5. Lase toidul keema tõusta, seejärel alanda kuumust, kata pott kaanega ning lase toidul seda aeg-ajalt segades valmida. Riis on Sulle indikaatoriks – see peab olema enam vähem pehme (pruuni riisi korral keeda umbes 45 minutit).
6. Samal ajal pane india pähklid koos leotusvedelikuga blenderisse ja blenderda pehmeks.


7. Kui riis on enam vähem pehme, lisa samasse potti seente ja sibula segu, india pähkli koor, õunaäädikas, maitsepärm ja sool.


8. Küpseta kaaneta potis keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni riis on täiesti valmis ja kreemine – umbes 20 minutit (pruuni riisi korral). Vajadusel lisa vett.


9. Lase toidul kaane all veel 5 minuti jagu seista, maitse ning soovi korral maitsesta veel ja asu nautlema!

Samal teemal

20.10.2020
TAIMNE PÄEVARETSEPT | „Juustune“ kõrvitsapasta
06.10.2020
TAIMNE PÄEVARETSEPT | Läätse pikkpoiss, mõnus kodune praad
29.09.2020
TAIMNE PÄEVARETSEPT | Karri
22.09.2020
TAIMNE PÄEVARETSEPT | Peterselli-porgandi püreesupp