TOIDUTARE MOOSIVÕISTLUSE SAAK! Rahvas teeb tänavu suure hoole ja armastusega viirusevastaseid hoidised (retseptid!)
Piia tšillimoos, sest vürtsi peab elus olema
Käime maal ainult nädalavahetustel. Seekord üllatas meid punaste ja kollaste tšillide rohkus kasvumajas. Teadsin kohe, et kuna mu mees, poeg ja õepoeg on kõik väga tšillilembelised, teen tšillimoosi. Asusin retsepti googeldama.
Leidsin. Väga lihtne – vaja vaid veel paprikat ( olemas) ja VEINI.... kell 21.30. Hõikasin mehele, et ruttu poodi vaja minna, mul punast veini vaja. Läks ja tõi kolm liitrit.
Retsept
- 100-200 gr tšillit
- 300 gr suhkrut
- 800 gr punast paprikat
- 1 dl punast veini
- 1tl soola
Ole ettevaatlik, et tšilli silma ei satuks (piisab tšillise käega silma katsumisest ja see on väga-väga valus. Pese hoolikalt noad ja lõikelauad peale tšilli hakkimist. Ilma kinnasteta võid saada endale tulitavad näpuotsad – nagu minul õnnestus.
Eemalda paprikalt ja tšillipipralt seemned ning sisu, haki peeneks, sega suhkru, veini ja soolaga ning kuumuta kaane all hästi vaiksel tulel umbes tund aega. Püreeri kogu mass ühtlaseks ning kuumuta veel umbes pool tundi ilma kaaneta, et mass kokku keeks. Pane tšillimoos steriliseeritud purkidesse.
Meil süüakse seda moosi kõigega. Esimene laar sai liiga magus. Teine laar oleks võinud suhkrut rohkem olla. 300 g ja kolmas laar on meie maitse.
Marise vanaema imemoos
See retsept on vanaemalt, hoidmas elus tema soojust ja lähedust, et see ei kaoks meie keskelt ja et seda oleks võimalik moosikinkimisega edasi anda.
Vanaemale meeldis väga lastega koos aias olla ning üheskoos otsida õunu ja pirne. Sageli lasi lastel need heina seest ûles korjata, et valmistada moos just nende korjatud viljadest, tekitades sellega neile hea tunde.
Vanaema oli tugeva tervisega ja nagu ta alati armastas öelda: "pits konjakit aitab viiruste vastu." Seepärast otsustas vanaema lisada oma lemmikut ka moosile, mis annab sellele omapärase maitseelamuse ja kaitseb järeltulijaid viiruse eest. Väiksetele põnnidele jäi vanilje ja sidrun.
Kingin seda moosi alati hea meelega edasi ja see maitseb väga.
- 1 kg õunu
- 1 kg pirne
- 1 dl vett
- 100-150 g moosisuhkurt
- 2 sidrunit
- 2 kaneelikoort
- 1 tl vaniljet
- 3 spl konjakit
Koori õunad ja pirnid. Eemalda südamed ja viiluta.
Pressi sidrunimahl ja riivi koor. Pane potti vesi. Lisa õunad, pirnid, sidrunimahl, kaneelikoor ja vanilje.
Kui õunad-pirnid on pehmed, lisa suhkur ja keeda veel natuke aega.Lõpuks lisa juurde riivitud sidrunikoor ja päris lõpus enne purki panemist konjak.
Lydia tervendav naps ebaküdoonia viljadest
Ebaküdooniat peetakse põhjamaiseks sidruniks ehk C-vitamiini allikaks, see sisaldab ka B-grupi vitamiine, karotenoide ja flavonoide. Olen lugenud, et ebaküdoonia pidev tarvitamine vähendab veres kolestreooli hulka, soodustab vererõhu langemist, annab rahustavat toimet (stressi korral), vähendab südamehaiguste tekkimist..
Ka väikest kogust alkoholi peetakse stressi maandajaks.
Tükelda ja puhasta valminud viljad seemnetest ning lõika võimalikult õhukesteks viiludeks
- Täida pudel ¾ kuni 4/5 ulatuses viiludega
- Lisa suhkur, soovitatavalt rafineerimata. Mina lisasin u 270 ml pudelisse 3 tl suhkrut. Magusa napsi armastajatel soovitan suhkrut rohkem lisada.
- Täida pudel 40 kraadise viinaga.
- Sule pudel ja loksuta aega-ajalt kuni suhkur on lahustunud
- Säilita napsi pimedas, et vähendada ajas c-vitamiini lagunemist.
Kostita end külmal, niiskel ja pimedal kaamose ajal kosutuseks tervistava pitsi (40cl) napsiga, ebaküdooniaviile peale hammustades ning viirused põgenevad kabuhirmus.
Ebaküdoonia viljadele võib lisada ka jõhvikaid või ingverit (ingverisiirupit). Eelmise aasta kogemuse põhjal sobisid need maitsed hästi kokku. Kindlasti sobib suhkru asemel kasutada ka mett Tulemuseks veel kosutavam naps.
Rannarahva vürtsikas kurgisalat
- 2 kg kurke
- 2 keskmise suurusega sibulat (pigem olen pannud natuke rohkem)
- 1 terve Eestimaine küüslauk
- tillinarmaid
- 2 supilusikat soola
- 2 supilusikat suhkrut
- 3 supilusikat 30% äädikat
- Soovi korra võib panna 1 teelusikas sinepit, aga võib ka ilma
- Võib lisada ka mädarõika juurt
- Maiseks võib juurde lisada natuke musta pipart
Lõigu kurgid, haki sibul ja küüslauk, sega kokku. Pane tilliga purki, kalla soolast, suhkrust ja äädikast valmistatud marinaad peale.
Kui mögin valmis, kaane alla ja külmkappi, aegajalt segades 24 tundi külmkapis ja siis steriliseeritud purki ning mitu head kuud saab nautida.
Kätlini normaalne ebaküdooniamarmelaad
Lapsepõlvest peale mäletan meie pere suvilast ühte ebaküdooniapõõsast, mille mõttest ma väga aru ei saanud. Marju ma pidin sealt vahel ikka korjama, aga mingit kustumatut muljet ja mälestust nad ei jätnud – ema pani neid morsi sisse maitseks, siia-sinna hoidistele lisas ka, aga vaimustuses ma eriliselt polnud.
Alles mõne aasta eest hakkas mu abikaasa sellestsamast nüüd juba päris vanast põõsapusast pärit vilju usinalt suhkruga purki panema, sest oli ka kuskilt lugenud, et need on hirmus kasulikud ja vitamiinirikkad.
Mulle see krõmps hapukasmagus maitse meeldis ja meeldib siiani, aga ühtlasi tekkis tahtmine ise mingit hästi lihtsat ja magusat oma varianti katsetada, mis ka teismelisele lapsele meele järgi oleks.
Õnnestus – niisama suhkruga purki pandud ebaküdooniaid laps ei eriti fänna, marmelaadi kohta aga öeldakse teismelise suurim kompliment: „normaalne“.
Retsept
- 1 osa ebaküdooniat
- 1 1/3 osa suhkrut – või nii palju, nagu just teie perele sobib.
- Vaniljeessentsi
Puhasta valminud, kollastest ebaküdooniatest seemned välja – aga kuna seemnetes on üksjagu kasulikke aineid, siis ära neid minema viska, vaid kuivata ja uhmerda/purusta ja proovi neid maitseks hiljem küpsetistesse lisada.
Tükelda ebaküdooniaviljad nii väikesteks tükkideks kui parasjagu viitsid ja pane suhkruga keema. Kui soovid, lisa tunde järgi vaniljeessentsi või vaniljekaun.
Vett olgu parasjagu nii palju, et ebaküdooniad oleks sentimeetri-paari jagu kaetud. Keeda umbes 20 minutit, kuni ebaküdooniatükid on pehmed.
Purusta kogu kraam saumikseri abiga ühtlaseks oranžkuldseks pudruks ja tõsta kuumutatud purkidesse.
Kuna ebaküdooniates on tõesti palju pektiini, siis võid olla muretu – marmelaad hakkab tahenema kohe kui mikserdatud saab ja juba õige natukegi jahtub.
Süüa sobib niisama, saiaga, aga ka erinevate juustudega maitseid sobitades.
Kommentaarid (0)