Lyudmila Yamurzina Foto: Stanisav Antipov
Toiduuudised
17. oktoober 2020, 08:46

MAITSVAT HÕIMUPÄEVA | Valmista marilaste kombel lihtne, ehk oh kui maitsev kartulikook

Soome-ugri hõimupäevade puhul piilume Mari naise Lyudmila Yamurzina abil tema kodukoha kööki, et saada osa ühest väga mõnusast pirukast, millel ühtaegu turvaliselt kodune ja veidi ka eksootiline mekk.

Lyudmila nimetab end idamarilannaks. Ta on sündinud Vene Föderatsiooni Baškortostaani vabariigis, Eestis elab ta juba 15 aastat. Kui kedagi peaks huvitama, siis retsepti ja intervjuu andis ta eesti keeles!

„Tulin siia õppima hõimurahvaste programmi toel. Lõpetasin Tartu Ülikooli doktorantuuri etnoloogia eriala, väitekirja kaitsesin 2011. aastal,“ sõnab ta. „Hetkel ma olen lisaks abikaasaks ja kahele tütrele emaks olemisele ka  Tallinna Mari seltsi esinaine ning juhin Eesti folkloorinõukogu vähemusrahvuste töörühma tööd. Samuti uurin Helsinki ülikoolis Mari naise identiteeti.“

Igal kultuuris on toiduga pühad suhted. Mari kultuuris samuti, kui Lyudmila kohaselt on need väga praktilised: toit peaks olema toitev, lihtne ja maitsev. Koostisaineteks on kõik see, mis kasvab aias või metsas või mida saab püüda veest või laantest.

„Kõige tähtsam toit on leib. Samuti toimub augustis ka uudseleiva pidu (2.08). Igal peol, tähtpäeval, pühal on omad tähtsad toidud - pliinid, leib, puder, munad ja kali. Paljudes kultuurides on nende semantilised tähendused sarnased - elu, vägi, lõpmatus,“ seletab Lyudmila.

Traditsiooniline mari rahvustoit see on podkogõljõ ehk keedetud pirukad ehk suured vareenikud erinevate täidisega. „Selleks võiivad olla kohupiim/kartulipüree, kartul/seened, kartul/liha.

Podkogõljõ ehk keedetud pirukad ehk suured vareenikud erinevate täidisega

Aga selliste maitsvate pirukate valmistamine võtab palju aega,“ nendib marilanna. „Meie peres lemmikuks on kartulikook, mis tuli minu vanaema poolt. Selleks ma kasutan tavalist pärmitainast“.

Kartulikook

Kartulikook

Kuidas teha?

Vaja on:

  • Pärmitainast
  • Kartuleid
  • Piima
  • Paar muna
  • Võid

 

Keedan esmalt koorega kartuleid soolvees.

Kui kartul jahtub, koorin ja panen kaussi. Lisan sinna sooja piima, või ja muna. Seejärel püreestan need ja proovin soolasust. Kui mage, tuleb juurde panna.

Rullin tainast ahjuplaadi suuruseks ja asetan sellele (küpsetuspaberi või rasvaine peale – toim).

Tainale panen kartulipüreed pigem paksu kihina (2-3 sm), määrin peale munakollasega (segatud natukese veega).

Küpsetan ahjust 50-60 min.

Selline plaadikook saab soojana süüa nii värske meega kui ka soolase pesto või hummusega. Võib ka niisama - igatahes on megamaitsev!

Toimetuselt: kogused on teadlikult umbkaudsed, sest iga perenaine teab ise, kui palju tainast tema ahjuplaat mahutab. Kartuliputru aga tasub teha suurem kogus, seda on hea ka värskena süüa.