Toiduvideod
16. oktoober 2020, 19:42

Uuendatud

VIDEO! NORRA VÕIT TAAS | Bocuse d´Ori Euroopa eelvooru võit läks Norra, Eesti pääses lõppvõistlusele Lyoni

Mis teeb Norrast nii vinge gastronoomiahiiu, et võidab maineka Bocuse d`Ori juba teist korda järjest? Need on oskuslikud tehnikad ja heade algainete väärtustamine, lausus vahetult peale võitja selgumist Toidutarele meeskonna treener chef Gunnar Hvarnes.

Norrale tõi taas võidu chef Christian André Pettersen, kes võitis sama võistluse ka kaks aastat tagasi Torinos. Lyonis lõppvõistlusel sai tema osaks siiski kolmas koht.

Norrat peeti favoriidiks Tallinnas toimunud võistluse kuluaarides juba teise päeva lõuna ajal. 

Eesti aga ei pea kurvastama, sest meie esindaja Artur Kazaritski tuli seltsmendaks, mis tähendab edasipääsu Lyoni. 

Teise koha pälvis Taani kokk Ronni Vexøe Mortensen.

Kolmanda koha vääriliseks tunnistas žürii rootslase Sebastian Gibrandi.

Võitja Christian Andre Petterseni avaldas nii võistluse rahvusvahelise korralduskomitee juhile Régis Marconile kui kohtunikule muljet oma pühendumuse, toidu kvaliteedi ja maitsetega. “Nad tõesti mõistavad, kuidas toitu valmistada” kommenteeris kohtunikekogu president Philip Tessier.“ Ootan suure põnevusega nende esitlust Lyonis.”

Serveering Foto: Lauri Laan
Vutt
Angersäga Foto: Lauri Laan

Kokku pääsevad kümme kokka lõppfinaali, mis toimub Sirha toidumessi ajal, 29. maist 2. juunini Lyonis, Prantsusmaal:

Esikümme

1. Norra - CHRISTIAN ANDRE PETTERSEN

2. Taani - RONNI VEXØE MORTENSEN

3. Rootsi – SEBASTIAN GIBRAND

4. Island - SIGURÐUR LAUFDAL

5. Soome– MIKKO KAUKONEN

6. Prantsusmaa – DAVY TISSOT

7. Eesti – ARTUR KAZARITSKI

8. Šveits – Alessandro MORDASSINI

9. Ungari - ISTVÁN VERES

10. Itaalia - ALESSANDRO BERGAMO

Sel aastal toimus Bocuse d’Or esmakordselt Eestis ja ainulaadsed toorained – Eesti vutt ning  angersäga – rikastasid Bocuse d’Ori maailma uute ja huvitavate maitsetega. Kokad pidid palju pingutama, et võita kohtunike poolehoid toorainetega, mis pole veel kulinaariamaailmas laialdast tunnustust kogunud.

Aupresident Clare Smythi sõnul oli kokkade tase märkimisväärne. “Võistlus oli uskumatult tihe. Siin on koos palju erakordseid kokkasid ja õnneks on kohtunikekogu väga kogenud, sest õige otsuse tegemine on vastutusrikas töö,” ütles Smyth.

Bocuse d’Or Europe 2020 president Dimitri Demjanov tänas Paul Bocuse’i, kes 30 aastat tagasi võistluse lõi. “Minu jaoks võitis täna maailma gastronoomia!” lisas Demjanov.

Tingituna COVID-19st, toimus üritus laiemale avalikkusele suletuna Saku Suurhallis, Tallinnas. Sellegipoolest tegid kokad erakordse etteaste ja kõik kohalolijad jäid selle aasta ainsa rahvusvahelise kokandusvõistlusega väga rahule. Tase oli kõrge ning sündmuse otseülekanne aitas säilitada võistluse sportlikku olemust, mis on alati olnud Paul Bocuse’i eesmärgiks.