Küpsetised
18. oktoober 2020, 08:38

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kaeraleib seemnetega

Sügisel on tore senisest enam sooja ahju ees askeldada. Mina tunnen, kuidas pähklid ja seemned justkui iseenesest menüüsse tükivad – ju siis on neis just sügisesse sobivaid kasulikke aineid, mida keha iseenesetarkusest taga nõuab. Sestap pakun täna välja ühe peaasjalikult seemnetest koosneva leiba, mis boonusena on täiesti vapustusvaba, st ei sisalda gluteeni ega laktoosi ega kaseiini ja sobib ideaalselt ka täisveganitele, omnivooridele mõistagi samuti.

Vaja läheb:

  • 1 klaas päevalilleseemneid
  • 0,5 klaasi linaseemneid
  • 0,5 klaasi mandlilaaste
  • 0,5 klaasi jämedaid kaerahelbeid (GF)
  • 2 spl chia seemneid
  • 3 spl psyllium husk´i pulbrit (ehk India teeleht: naturaalne kiudaine, võib kasutada ka mõnd muud – näiteks porgandikiudu – tervisetoodete letist)
  • 0,5 tl meresoola
  • 1 spl mett või vahtrasiirupit
  • 3 spl kookosõli (vedelana)
  • 0,5 klaasi vett

Vooderda leivavorm küpsetuspaberiga nii, et 3-4 cm jääks paberi äärt üle vormi serva.

Sega suures kausis omavahel päevalille seemned, linaseemned, mandlid, kaerahelbed, chia seemned, psülliumipulber ja meresool. Sega hästi läbi.

Lisa vedelikud kuivaine segule – vesi, kookosõli ja mesi (või vahtrasiirup). Kui segu jääb siiski liiga kõva, sega juurde paar spl vett.

Pane tainas leivavormi, silu pealt siledaks märja käe või lusika seljaga. Kata kerge köögirätikuga ja jäta toatemperatuurile seisma vähemalt 2 tunniks, veel parem – päevaks või üle öö.

Kuumuta ahi 175C, küpseta leiba vormis 20 minutit. Seejärel võta vorm ahjust välja ning tõsta leib küpsetuspaberi servast haarates välja. Koori paber leiva ümbert ära ning aseta leib otse ahjurestile.

Küpseta veel 30-40 minutit 175C juures. Leib kumiseb tema pihta koputades õõnsalt, kui ta on valmis.

Enne, kui hakkad viilu võtma, jahuta leib täielikult maha. See on antud leiva puhul tõesti tähtis, vastasel juhul saad kokkusurutud taignakänkra.

Leib säilib suletud konteineris või leivakastis rahulikult nädala, seda võib ka õhukindlalt pakituna sügavkülmutada. Sobib ideaalselt nautimiseks keediste ja marmelaadide või pähklivõiga, aga ka tavalist võid peale määrides on see superhea.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin