Kalatoitude retseptid

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Valge kala punases marinaadis ehk räim-tomatis-peenem-versioon  

Evelin Ilves, 11. oktoober 2020, 07:55
Kala punases kastmesFoto: PantherMedia/Scanpix
Umbes kord aastas juhtub, et tõstan poeriiulilt ostukorvi räime või kilu tomatis ning ei loe üldse, mis seal etiketil karbi sisalduse kohta kirjas on. Ma tean isegi: üle töödeldud, üle soolatud ja suhkrustatud, kui „hästi” läheb, siis võib sealt ka säilitusaineid või maitsetugevdajaid leida. Aga see on lapsepõlve maitse ja vahel tärkab kusagilt kaugelt aju arhiiviriiulilt see isu.

Huvitav, et punases marinaadis valge kala meeldib ka minu lapsele ning nii mõnelegi sõprade lapselapsele. Midagi mõnusat ja turvalist on ses kombinatsioonis. Kui aga teha see lihtne roog otsast otsani valmis oma koduköögis, on tulemus kordades maitsvam ja parem kui mistahes konservikarbis ning sellega võivad patuvabalt maiustada nii tillukesed kui hallpead. Siin on üks toimiv retsept Peipsimaa köögist*:

Vaja läheb:

  • 500g koha-või ahvenafileed
  • 0,5 klaasi peent jahu
  • 1-2 muna
  • meresoola, valget pipart
  • 250ml head tomatipastat
  • 50ml vett
  • 2 keskmist sibulat
  • 1 väike porgand
  • 1 loorberi leht
  • kui meeldib, 1 tähtaniisi õis ja 1 kardemoni kupar
  • õli praadimiseks

Lõika kalafileed suupärasteks ribadeks, maitsesta soola ja pipraga ning enne kuumale pannile õlisse ladumist kasta riba kõigepealt jahusse, raputa liigne maha ning seejärel pista lahti klopitud munasse.

Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks ja tõsta kalad kõrvale.

Paksu põhjaga potis või sügavamal pannil pruunista kerges kuumuses sibul ja seejärel porgand. Edasi lisa vesi ning kui meeldib pisut eksootilist mekki saada – pane potti ka kardemon ning tähtaniis ja hauta kuni porgand on peaaegu pehme.

Lisa tomatipasta, lase aeglaselt keema tõusta ning lõpuks lisa praetud kala.

Hauta hästi madalal kuumusel 5-10 minutit ning võrratu lihtne toit ongi valmis.