Võikana Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
17. november 2022, 17:38

KUI TAHAKS VÄGA MIDAGI HEAD | 10 maitsvat ja kergesti valmivat soojendavat rooga nii algajale kui ka edasijõudnule

Juhhei, lund sajab! Nüüd tahaks midagi head - valged räitsakad on justkui loodud, et ilu looduses ilmutaks end hea maitsena ka vaagnatel. Valmista midagi head, kutsu armsad jalutama ja siis sööma. 

Kui sa ei oska väga:

Klikka retseptil: Võikana 

Võikana  Foto: Jaan Heinmaa

Võikana ehk butter chicken on India köögi argitoitude klassik. Jogurtis maitsestunud kanapalad tuleb kergelt läbi praadida ja vürtsikas-kreemjas tomati-kookoskastmes lõpuni küpsetada. Traditsiooniliselt süüakse seda koos keedetud basmati riisiga, aga ka paksu lavaššitükki on mõnus kastmesse kasta.

Klikka retseptil: Kamaraga seapraad ahjukartulitega 

Kamaraga seapraad ahjukartulitega 

Eestimaine klassika, mis ilmselt on igas peres jõululaual. Küpsetamise ajal ära liha kamarat kasta, nii tuleb see mõnusalt rabe. Ahjukartuleid on mugav lisada lihaga samale pannile, kui praad on poolküps. Siis saab kogu toit korraga valmis.

Klikka retseptil: Magushapu baklažaanihautis ehk caponata

Hautis Foto: Jaan Heinmaa

Üks populaarne Sitsiilia baklažaaniroog, mida sobib pakkuda jahedalt. Selle kõrvale süüakse palju maitsvat Sitsiilia valget saia, mida kastme sisse kastetakse.

Kui igatsed väljakutset

Klikka retseptil: Hautatud veisepõsk suitsutatud juurikatega 

Hautatud veisepõsk suitsutatud juurikatega 

Eriti pehmeks haudunud veisepõsk on gurmaanidel maiuspala. Selles pole kahtlustki.

Klikka retseptil: Baklažaanirullid lambalihatäidisega 

Baklažaanirullid lambalihatäidisega  Foto: Tuuli Mathisen

Lisan el gadi on Kesk-Aasiast pärit roog, mille nimi tähendab tõlgituna kohtuniku keelt. Selle kummalise nime põhjuseks peetakse tõsiasja, et jõukamasse klassi kuulunud kohtunikud eeldasid ühelt toidult eelkõige ohtralt liha (riisi asemel). Sellesse toitu on liha parajalt sisse peidetud, nii et ka nõudlik kohtunik peaks igati rahule jääma.

Klikka retseptil: Potella ehk kartulist paella mereandidega 

Potella Foto: Mari-Liis Ilover

Kartul on väärtuslik toitainete varasalv, milles leidub rohkesti vitamiine ja mineraale. Vastupidiselt levinud väärarvamusele ei tee kartul õigesti valmistatuna paksuks ja selles on vähem kaloreid kui näiteks keedetud riisis või pastas. Sestap ei tasuks kõigi eksootiliste saaduste kõrval meie oma põldudel kasvanud mugulat unustada. 

Kui tahaks midagi soojendavat, aga lahjat

Klikka retseptil: Teriyaki-kanakintsud 

Kanakintsud

Pruunista kanakintsud pannil ja maitsesta wasabi & seesami maitseaineseguga. Vähenda kuumust, lisa teriyaki-kaste ja hauta madalal kuumusel, kuni kana on küps. Kaunista rohelise sibulaga ning serveeri koos riisi või nuudlitega.

Klikka retseptil: merekarbid vahemerelises tomatikastmes

Merekarbid vahemerelises tomatikastmes

Sinimerekarbid on üks väga odav ja lihtsalt kodustes tingimustes valmiv romantiline roog, mis ei vaja valmimiseks mingeid erilisi eelteadmisi kulinaariast ega spetsiaalseid köögitarvikuid. Vaata ise! 

Klikka retseptil: Suviste köögiviljade karri  

Suviste köögiviljade karri  

Mõõdukalt vürtsine köögiviljaroog sisaldab parimaid suviseid köögivilju, mida praegusel ajal peenralt võtta saab.  Vürtsilembesed sööjad võivad karripastat rohkemgi lisada, kui retseptis kirjas. Karri juurde passib serveerida naani, lavasi või muud lameleiba.

Ja viimaks ka veidi magusat!

Klikka retseptil: Eriti patune šokolaadikook 

Eriti patune šokolaadikook  Foto: Jaan Heinmaa

Selles „märja“ sisu ja krõbeda beseekattega koogis on kõike seda, mida tavatsetakse nahutada: šokolaadi, võid ja suhkrut. Kusjuures palju! Aga sööd tükikese ja tunned, et elu on ilus! Ülimalt rikkalikku ja jõulist magusat maitset aitavad murda värsked hapukad marjad beseekatte all ja miks mitte ka koogi peal.