Kolumnid

EVELIN ILVES | Lihtne võimalus vananemist pidurdada ja rasvumist vähendada 

Evelin Ilves, 8. oktoober 2020 07:41
Evelin IlvesFoto: Mari Luud

Rasv kütab kirgi. On seda alati teinud. Kui inimeste toidulaud veel metsa ja mere andidest sõltus, oli rasv eriliselt kõva valuuta, mis aitas ellu jääda ning tervist parandada, soojendada ja pehmendada. Tänapäeval meeldib meile toitudes rasva poolt suussulavus, pehmus, mahlakus ja voolavus. Nina tunneb juba kaugelt ära, kui köögis (kvaliteetse) rasvaga asjatama hakatakse.

Aga rasv on kaasaegses maailmas olnud ka üks suuremaid vihaobjekte. Täiskasvanud inimesed mäletavad seda Ameerikast alanud halastamatut sõda vere liiga kõrge kolesteroolisisalduse ja sellega tollal otsese süüdlasena seostatud küllastunud ehk enamasti loomseid rasvhappeid. Õnneks oleme täna aru saanud, et veresoonte „lupjumine” on palju mitmetahulisem probleem, mille taga on mitmeid erinevaid põhjuseid ja mehhanisme kui pelgalt lihtne rasvase toidu söömine.

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

05.11.2020
EVELIN ILVES | Surm varitses ühes Tallinna kesklinna tagahoovis
29.10.2020
EVELIN ILVES | Dementsust saab toiduga eemal hoida. Kuidas?
22.10.2020
EVELIN ILVES | Olen näinud kahetsusväärselt palju inimesi nõutuna arsti kabinetist välja astumas. Ometigi saaks ka neid aidata
15.10.2020
EVELIN ILVES | Tark ja tervislik hoidub supertapjatest keemilistest puhastus-ja desinfitseerimisvahenditest