GLUTEENIVABA KÜPSETIS | Kookosjahust põldmarja-halvaakook
Kookosjahuga küpsetamisel tuleb meeles pidada, et see käitub tavalistest jahudest teistmoodi ning seega ei saa sellega teisi jahusid, näiteks nisujahu, üks-ühele retseptides asendada.
Kookosjahu on väga suure imavusega, seega peab mahlase küpsetise saamiseks lisama taignasse rohkem muna ning vedelikku. Samuti oleks hea see enne ülejäänud taigna koostisainetega segamist veel kahvliga läbi segada või läbi sõeluda, et veenduda, et jahus klompe poleks. Kui soovid kookosjahuga õhulist kooki või keeksi valmistada, lisa munavalged taignasse eraldi vahustatult.
Kookosjahu on gluteenivaba ning sellega valmistatud küpsetised sobivad kõigile, kes nisuvalku ehk gluteeni väldivad. Lisaks sobib kookosjahu ka paleotoitumist järgivate inimeste toidulauale.
Selle retsepti järgi valminud kookosjahust kook püsib päevi mahlane ja võrreldes mõne teraviljajahust valmistatud küpsetistega ei kuiva see seistes niivõrd kiiresti. Kuigi taignasse ei ole eraldi rasvainet lisatud, tuleb kook tõeliselt pehme ning mahlakas. Suhkrut eraldi lisamata saad pigem vähemagusa koogi, kui oled aga suurem maiasmokk, siis lisa lisaks halvaale taignasse ka paar lusikatäit suhkrut.
Loomulikult võid põldmarjad asendada mõne muu marjaga, aga miks mitte ka näiteks hooajaliselt kas ploomide või õuntega. Kui see retsept peaks sulle aga kevadel ette sattuma, sobiksid koogile imeliselt ka rabarberid.
Gluteenivaba kookosjahust kook põldmarjade ja halvaaga
- 80 g kookosjahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 4 suurt muna
- 100 g halvaad
- soovi korral lisaks 3 sl suhkrut
- 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
- 2 dl keefirit
- peotäis põldmarju
Valmista kooki nii:
Sega kookosjahu küpsetuspulbri ja soovi korral ka suhkruga. Pudista juurde halvaa. Lisa munad, vanilje ja keefir ning klopi taigen läbi. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi ning puista või säti peale marjad. Küpseta kooki 180 kraadi juures pöördõhuga 40 minutit, kuni kook on pealt helekuldne.
Loe blogipostitust siit!
Kommentaarid (0)