Nuudli-seenesupp Aasia nootidega Foto: Jaan Heinmaa
Toidutare 6. oktoober 2020 15:23
Kuna täna on kõikvõimalike tähtpäevade kalendris nuudlipäev, vaatame otsa sellest tagasihoidlikust toidust tehtud söökidele.

Nuudel on aga üsna mitmekolgne. Sellest saab valmis keeta vägagi koduse maitsega supi või siis hoopiski vürtsika vokiroa.

Nuudli ajalugu ulatub nii Aasiasse kui ka Vahemeremaadesse.

Esimesed kirjeldused nuudlitest on Hiinast, mõned sajandid peale meie ajaarvamise algust. Samal ajal hakaksid ka vahemermaades levima jahust ja veest kuivatatud tainaribade kasutamine toiduks.

Nuudleid on teadagi väga erinevaid sorte ja ka nende algmaterjal võib olla erinev – kas riisijahust, nisujahust, munaga, ilma, maitseianetega – võimalusi jagub. Nuudlid võivad olla ka lamedad ja lühikesed või pikad ja peenikesed, nagu ämblikuvõrk.

Põhiasi on sageli hoopis kastmes ja leemes, mille maitseid nuudlid edasi annavad. Paljudes maades on nuudlid ka tuntud kui nn lohutsroog, mida süüakse siis, kui meel on kurb ja keha tahaks midagi head. Ka on nuudlid olnud roog, mis ei ole väga kallis, niisiis saavad seda endale lubada ka tagasihoidlikuma sissetulekuga inimesed. See aga ei tähenda, et nuudlid oleks kuidagi vähemmaitsvad või väärtuslikud!

Nagu öeldakse – asi on kastmes!

Klikka retseptil: Nuudli-seenesupp Aasia nootidega 

Nuudli-seenesupp Aasia nootidega 

See on supp, mis võlub sügava maitse ja samas lihtsa koostisega. Kindlasti lase seentest vedelikul välja keeda, siis muutub nende maitse ja aroom tugevamaks. Sojakaste lisab otsekui lihamaitset, samas kui äädikas elavdab vürtsikaid ja hapukaid nüansse. Kui võimalik, kasuta eri sorti seeni. Sobib taimetoitlasele ja veganile.

Klikka retseptil: Panniroog munanuudlite ja köögiviljadega

Panniroog munanuudlite ja köögiviljadega

Selle lihtsa roa kohta passib öelda küll, et ega küll küllale liiga tee. „Küll“ on siin muna, mida on nii mahedates munanuudlites kui ka munapiimas, mis nuudlid ja köögiviljad pannil kokku seob. Porgandite ja herneste asemel võid kasutada muid meelepäraseid (külmutatud) köögivilju. 

Klikka retseptil: Maapähklivõi kastmes kana riisinuudlitega 

Maapähklivõi kastmes kana riisinuudlitega 

Aasiapärane kanaroog valmib lihtsalt ja vaid poole tunniga. Värvilised köögiviljad annavad roale kauni ilme ja tagavad tervislikkuse.

Klikka retseptil: Kana-nuudlisupp 

Nuudlisupp Foto: Britt Paju

Lihtne kodune supp, mida on väga hea teha eelmisel päeval ülejäänud ahjukanast. 

Klikka retseptil: Klaasnuudlisalat herneste ja krevettidega 

Klaasnuudlisalat herneste ja krevettidega  Foto: Britt Paju

Kevadiselt kerge salati valmistamine ei võta palju vaeva. Krevettide asemel sobib kasutada ka makrat.

Klikka retseptil: Wakame-nuudlisalat 

Wakame-nuudlisalat 

Ülitervislik wakame ehk merevetikas on vitamiinidest ja mineraalidest pungil supertoit, mis sobib imeliselt salatisse.

Klikka retseptil: Riisinuudlid veiseliha ja brokoliga 

Riisinuudlid veiseliha ja brokoliga 

Sojakastmega veiseliha ja brokoli koos riisinuudlitega on ülihea pereroog.

Klikka retseptil: Kodumaine kanasupp nuudlite ja talviste köögiviljadega 

Kodumaine kanasupp nuudlite ja talviste köögiviljadega 

Sellist suppi tegid juba meie vanaemad. Sob neile, kes ei taha oma supis näha ühtegi võõramaist maitseainet. Täiuslik vanakool. 

Klikka retseptil: Nuudlikotletid kõrvitsa ja juustuga 

Nuudlikotletid kõrvitsa ja juustuga  Foto: Jaan Heinmaa

Vahelduseks tavapärasele pastaroale võid valmistada nuudlitest krõbedad kotletid, saad ära kasutada ka järelejäänud keedunuudleid. Kõrvale passib värske salat.

Klikka retseptil: Magusad riisinuudlid 

Magusad riisinuudlid 

Kui roog jääb kuiv ja kleepuv, lisa pannile veidi mahla või vedelat moosi, nt maasikamoosi.