Tahiini-pohla-brownie’d Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
4. oktoober 2022, 16:38

10 KOOKI ÕPETAJALE | Kingi õpetajale midagi maitsvat, isetehtut ja tervislikku!

Õpetajate päeva puhul võiks lilledega koos (või asemel) kinkida õpetajale ka häid maitseid. On ju ka õpetajad tänapäeval tunnustust ja turgutust vajavad eesliinitöötajad, kelleta sugugi hakkama ei saa - koroonaaeg õpetas selle paljudele lapsevanemale väga valusalt selgeks. 

Valisime retseptid, mida oleks pisikesel käekesel lihtsam kooli viia, mida annaks näpu otsast süüa ja mis samas oleks veidigi tervislikumad. Ning, kus annaks kasutada sügiseseid aiasaadusi. 

Klikka retseptil: Tahiini-pohla-brownie’d 

Tahiini-pohla-brownie’d  Foto: Jaan Heinmaa

Brownie-kook on tulnud ja jäänud! Selle õigupoolest lihtsa šokolaadikoogi õnn on see, et väikeste lisandustega saab temast mitmeid eriilmelisi kooke. Nõnda on selles retseptis tummise šokolaadi kaaslasteks hapukad pohlad ja mahe tahiini, mis küpsetamise päeval jääb koogi pinnale õrnalt krõbeda kattena. Kuna kook on niiske, siis järgmisel päeval on krõbedus küll kadunud, kuid kook on endiselt väga maitsev. 

Klikka retseptil: Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook 

Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook 

Kui tavalistest õunakookidest hakkab juba küllalt olema – või satuvad tooraineks eriti hapud vissid – siis tee neist tagurpidi karamellist küpsetist, millele ingver annab korralikult särtsu juurde. Tõeline pikkade vihmaste õhtupoolikute ilmestaja, mis on samas üllatavalt lihtne valmistada.

Klikka retseptil: Õuna-pohlarull 

Õuna-pohlarull 

Lihtsa ja naturaalse maitsega rull on pärit vanaemaaegsest retseptivihikust. Täidisesse lisa kindlasti kodumaiseid hapukaid õunu. Juurde võib pakkuda sametist vanillikastet.

Klikka retseptil: Kaneelikrõpsud 

Kaneelikrõpsud  Foto: Jaan Heinmaa

Imelihtne valmistada. Lapsed saavad täiesti ise hakkama. Krõpsud sobivad hästi teleka ette nosimiseks, kinoõhtuks, hommikuüllatuseks, kiireks mõnusaks vahepalaks…

Klikka retseptil: Banaanimuffinid Nutellaga 

Banaanimuffinid

Vastupandamatud muffinid säilivad kaane all õhukindlalt hoides värsked ja pehmed mitu head päeva. Lihtne valmistada ka koos lastega.

Klikka retseptil: Küpsisekook pähklite ja seemnetega 

Küpsisekook pähklite ja seemnetega  Foto: Pille Enden

Rohkelt šokolaadi, kondenspiima, pähkleid, seemneid ja kuivatatud marju-puuvilju sisaldav küpsisekook on tõsiseltvõetav magusapomm.

Klikka retseptil: Chai juustukoogikesed 

Chai juustukoogikesed 

Vala segu küpsisepõhjadele ja küpseta 160kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni täidis on tahenenud. Lase enne serveerimist korralikult jahtuda ja sõelu peale pisut jahvatatud kaneeli.

Klikka retseptil: Porgandi-banaani-kookosekook 

 Porgandi-banaani-kookosekook 

Jahu-, suhkru- ja munavaba kook on põnev vaheldus klassikalistele kookidele. Soovi korral kata veel soe kook tuhksuhkrust ja sidrunimahlast valmistatud glasuuriga.

Klikka retseptil: Plaadipirukas õuntega (pärmitainal)  

Plaadipirukas õuntega (pärmitainal)  

Mõnusalt maheda õunapiruka teeb eriti mahlaseks õunte alla laotatud õunamoos. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.