Padróni paprikaFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
31. oktoober 2020, 15:36

ÄRA PELGA! Padróni paprika on omapärane ja lausa legendaarne pipar!

Padróni paprikad, mis näevad välja kui väiksed rohelised piprad, on kindlasti paljudele poeletil silma jäänud. Mis need aga on ja kuidas neid kasutada võiks? 

Tegemist on omapärase ja lausa legendaarse pipraga, mis kurioossel kombel enamasti ei ole vürtsikas. Järgmine kord, kui neid kohtate, siis haarake aga julgelt kaasa ja proovige järele!

Kust pärit?

Traditsiooniliselt on need paprikad pärit Loode-Hispaaniast Padróni kandist, mis on tuntud oma lopsakate roheliste aasade, pehme ilmastiku ja sagedase vihma poolest. Neid leidub ka Mehhikos ja Põhja-Ameerikas.

Legendi kohaselt tõid Hispaania mungad 16. sajandil Lõuna-Ameerikast seemneid ning hakkasid neid salaja kasvatama Herbóni kloostri seintes. Klooster asub Padróni piirkonnas. Tänapäeval kasvatavad neid väikseid rohelisi pipraid peaaegu kõik Padróni elanikud. 

Piparde moodi paprikad varieeruvad oma värvuselt kollakast erkroheliseni ning on 5–10 sentimeetri pikkused.

Kuidas maitseb?

Maitse poolest on väga mahedad, haruharva satub mõni neist olema ka vürtsikas. Vanasõna kohaselt on see, kellele satub see üks vürtsikas pipar, väga suure õnnega koos. Toorelt neid siiski süüa ei soovitata.

Küpsetatult on paprikad intensiivse pikantse maitse ja magusa pähklise alatooniga. 

Milleks sobib?

Hispaanias on väiksed rohelised piprad tuntud tapade ehk suupistetena. Neid võib küpsetada tervena või poolitada ning täita juustu ja tšilliga. Ka meil on nad enam levinud suupistena.

Padróni tapad

2 portsjonit

1 sl oliiviõli

12 Padróni paprikat

Serveerimiseks:

veidi soolahelbeid või Himaalaja soola

Kuumutage pannil oliiviõli ja lisage paprikad. Küpsetage, kuni neile tekivad peale villikesed. Küpsetage mõlemalt poolt. Raputage peale sool, serveerige kohe.

Padróni tapad Foto: Kai Kodasma