Toiduuudised

TIIU TEST | Kvaliteetse oliiviõli järele ei pea sõitma Itaaliasse  

Kai Kodasma, 29. oktoober 2020 12:43
YbarraFoto: Kai Kodasma
Kes on kord suhu saanud õige oliiviõli meki, ei taha tihti kehvemaga leppida. Võtsime testijatega sihikule Eesti poelettidel saada olevad kalleimad esimese külmpressi oliiviõlid. Otsisime üht ja parimat, aga leidsime lausa mitu.

Mis teeb esimese, rafineerimata külmpressi oliiviõli eriti heaks? Selliseks, mida tasub kasutada salatites ja teistes roogades, kus soovitakse maitseomadusi esile tuua?

Esimene vihje on see, et kvaliteet peaks olema kontrollitud. 

Samuti tasub poes valides otsida pudelilt saagikoristuse aastat. Värskeim õli on tehtud möödunud aastal. 

Lõhna- ja maitseomadustelt meenutab kvaliteetne ja värske esimese külmpressi oliiviõli rohtu ja artišokki, olles ka kergelt puuviljane. Järelmaitse on piprane. 

Tasub ka teada, et esimese külmpressi õli on madala põlemistemperatuuriga, mistõttu seda ei maksa kuumutada, vähemalt mitte kõrgel temperatuuril. Liha praadimiseks valige tavaline oliiviõli.

Oliiviõlil on kolm vaenlast: hapnik, valgus ja kuumus. Nende kokkupuutel rääsub see kiiresti. Kõige paremini säilib toidu maitsestamiseks sobiv oliiviõli tihedalt suletud tumedas klaaspudelis, mida hoitakse kuumuse ja päikesevalguse eest kaitstult. 

TIIU LEMMIK