Selles imelise värvi, lõhna ja maitsega õunamoosis on kokku saanud õunad, vaarikad ja vanill.Foto: Jana Olesk
Hoidised
3. oktoober 2020, 12:59

HELLITAB MAITSEMEELI: hea tuju õuna-vaarikamoos

Selles imelise värvi, lõhna ja maitsega õunamoosis on kokku saanud õunad, vaarikad ja vanill. Moosi mekk hellitab suus maitsemeeli ja teeb tuju süües alati rõõmsaks.

Sel aastal on väga paljudes aedades õuntega kehvad lood. Väga suur osa saagist rikneb juba puu otsas ja see, mis alles jääb, ei ole ka teab mis hea kvaliteediga. Nii et selleks, et saada üks ports moosiõuna, tuleb noatööd tavalisest veidi rohkem teha, aga seda väärtuslikum õun toorainena on. Seega peab sellest tegema midagi väga erilist, mis rõõmu valmistaks.

Vaja läheb:

  • 1 kg puhastatud õunu
  • 400 g (külmutatud) vaarikaid
  • 400–500 g suhkrut
  • maitse järgi vanillsuhkrut või vanilliekstrakti

Keeda õuna-vaarikamoosi nii:

1. Koori ja tükelda õunad. Kõige lihtsam on seda teha väikese käepärase noaga.

2. Pane õunad potti, lisa ka vaarikad, vanillsuhkur ja umbes 400 g suhkrut. See on minimaalne suhkrukogus 1 kg hapukasmagusate õunte kohta, et moos säiliks kenasti jahedamas hoiukohas üle talve.

3. Kuna õun, eriti vähemahlane, kipub kergesti põhja kõrbema, lisa potti ka törts vett. Keeda moosi madalal kuumusel, kuni õunatükid on pehmed. 30 minutit peaks olema piisav aeg.

4. Tõsta pott tulelt ja püreesta segu saumikseriga ühtlaseks püreeks. Vaarikaseemned annavad sellele õunamoosile toreda tekstuuri.

5. Pärast püreestamist tõsta pott korraks veel pliidile ja kuumuta keedust 3−4 minutit. Seejärel pane moos kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt. Säilita moose jahedas.

Retsepti järgi saad 7−8 väiksemat purki moosi!