Mõnusalt mahedamaitselises moosis on õun endale kaaslasteks valinud üsna erilised tegijad: kõrvitsa, ananassi, ebaküdoonia ja kurkumi.Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
23. oktoober 2020, 08:55

HOIDISTAMINE | Päikesemoos ehk õuna-kõrvitsa-ananassimoos kurkumiga

Mõnusalt mahedamaitselises moosis on õun endale kaaslasteks valinud üsna erilised tegijad: kõrvitsa, ananassi, ebaküdoonia ja kurkumi. Seda selleks, et talvel, kui õues valgust vähe, saaks tuua päikest tuppa pannkoogilauale purgiga. Neile, keda kõrvits moosis veidike hirmutab, ütlen julgustuseks, et ananass muudab kõrvitsa maitse pigem mangosarnaseks.

Kui soovid või sul pole ebaküdooniaid, võid asendada need kooritud sidruni või laimiga.

Vaja läheb:

  • 1 kg puhastatud õunu
  • 1 kg puhastatud kõrvitsakuubikuid
  • 600−700 g konserveeritud ananassitükke
  • 10 ebaküdooniat
  • u 800 g suhkrut
  • noaotsatäis kurkumit

Keeda moosi nii:

1. Puhasta ja tükelda kõik koostisosad ning pane korraga potti, ka ananassitükid. Keeda vilju madalal temperatuuril aeg-ajalt segades.

2. Et moos põhja ei kõrbeks, lisa veidi vett või ananassikompoti vedelikku. Moos saab imeliselt ilusa kollase värvi, kui lisad natuke ka kurkumipulbrit.

3. Kui õun ja kõrvits avaldavad lagunemise märke, võta pott tulelt ja püreesta moos ühtlaseks. Maitse moosi – kas mekk on tasakaalus. Vajadusel lisa suhkrut või kui moos vajab veidike hapusust, anna seda, lisades veidike sidruni- või laimimahla.

4. Tõsta pott veel korraks pliidile tagasi, lase hetkeks keema ning jaga siis ettevalmistatud steriliseeritud purkidesse ning sulge kohe õhukindlalt.

Retsepti järgi saad 10 väiksemat purki moosi!