Toitev hautis sobib tuulisel sügispäeval hästi sööjaid soojendama.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
9. oktoober 2020, 09:18

Soojendab sööjaid: toitev kõrvitsa-lambalihahautis

Toitev hautis sobib tuulisel sügispäeval hästi sööjaid soojendama. Lihtne hautis nõuab kokalt vaid lühidat köögis askeldamist ega vaja pikka haudumisaega. Liha saab ka mõnekümne minutiga mõnusalt pehme. Kasuta võimalusel kondiga abaliha ja lase see poes või turul müüjal viilutada.

Vaja läheb (neljale):

  • 750 g lamba kondiga abaliha
  • 1 keskmine porru
  • 3 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • 1 loomaliha puljongikuubik
  • 1 + 1 klaasi vett
  • 1 kg kõrvitsat (puhastamata kaal)
  • praadimiseks õli
  • soola-pipart
  • serveerimiseks meelepärast värsket maitserohelist

Valmista hautist nii:

1. Lõika lihalt üleliigne rasv, tükelda suuremad tükid väiksemaks.

2. Kuumuta pannil õli ja pruunista lihatükid kuumas õlis mitmes jaos. Tõsta liha haudepotti.

3. Pese ja viiluta porru valge ning heleroheline osa ja prae kuumal pannil õlis kuldseks, maitsesta soolaga. Lisa pannile tomatipasta, näppude vahel peeneks pudistatud puljongikuubik ja klaas vett. Lase leemel keema tõusta ja sega kaste ühtlaseks.

4. Koori kõrvits, puhasta seemnetest ja lõika kuubikuteks. Lisa kõrvitsakuubikud liha juurde, vala pannil olev leem koos veel ühe klaasi veega potti ja lase lihal 30−35 minutit kaane all keskmiselt madalal tulel aeg-ajalt segades podiseda.

5. Kui kõrvits on pehme ja liha tuleb kontidelt lahti, on hautis valmis. Maitse ja lisa vajadusel soola, serveerimisel puista peale maitserohelist.

Hautis valmib 45 minutiga!

Kas sa kõrvitsa kohta seda teadsid?

  • Kõrvits on teadaolevalt üks vanemaid taimi, mida inimesed kasvatanud on. Varaseimad jäljed kõrvitsakasvatamisest on pärit Põhja-Ameerika lõunaosast, isegi 7500−5000 aastast eKr.
  • Pärinedes samast perekonnast kui kurgid ja melonid, on kõrvits oma eri liikidega tänapäeval üks enim kasvatatavaid köögivilju.
    2017. aastal kasvatati maailmas üle 27 miljoni tonni kõrvitsaid, ligi pool sellest Hiinas ja Indias.
  • Kõrvitsast valmistatakse suppe, hautiseid, magusaid küpsetisi ja magustoite, seda marineeritakse, keedetakse moosiks ja mehuks, lisatakse smuutidesse, risotodesse ja pasta-kastmetesse, mõnel pool tehakse kõrvitsast isegi veini.
  • Paneeritud ja täidisega või niisama kergelt praetud kõrvitsaõied on Vahemere maades delikatess.
  • Kooritud kõrvitsaseemned on head kasulike rasvade allikad.
  • Hiinas kasutatakse toiduks isegi kõrvitsataime lehti, mida lisatakse suppidele ja hautistele.
  • Kõrvits on tõeline dieettoit, sisaldades 100 g kohta vaid 16−26 kalorit. Lisaks on kõrvits suurepärane vitamiinide, kiud- ja mineraalainete allikas.

Lihtne kõrvitsapüree

Valmista nii:
1. Lõika kõrvits sektoriteks ja sektorid omakorda kaheks-kolmeks. Puhasta tükid seemnetest.
2. Aseta kõrvitsad, koor allpool, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta neid pöördõhurežiimil 180kraadises ahjus 30−35 minutit, olenevalt tükkide suurusest, kuni kõrvits on pehme.
3. Koori kõrvitsatükid, tõsta viljaliha kannmikserisse ja surista ühtlaseks püreeks.