Foto: Istockphoto
Toiduuudised
13. oktoober 2020, 13:15

MÜÜT VÕI TÕDE | Oliiviõli on tervislikum kui taimeõli?

Oliiviõli ja taimeõli on kogu maailma köökides populaarsed. Kuigi pealtnäha sarnased, erinevad need tegelikult tootmise, maitse, toiteväärtuse, kasutusviiside ja ka tervislikkuse poolest.

Oliiviõli ja taimeõli on kogu maailma köökides populaarsed. Kuigi pealtnäha sarnased, erinevad need tegelikult tootmise, maitse, toiteväärtuse, kasutusviiside ja ka tervislikkuse poolest.

Oliiviõli pressitakse vaid oliividest ja seda töödeldakse minimaalselt. Kõige vähem on töödeldud külmpress-oliiviõli, tänu sellele jääb palju kasulikke ühendeid alles. 

Taimeõli on aga valmistatud rapsi-, puuvillaseemne-, päevalille-, sojaoa-, maisi- või muude õlide segust. Igatühte puhastatakse tavaliselt kemikaalidega ja kuumutatakse lisandite eemaldamiseks, neutraalse maitse saavutamiseks ja säilivusaja pikendamiseks. Mida rohkem õli töödelda, seda vähem toitaineid ja maitset säilib.

Edasi lugemiseks: