Mandline ja gluteenivaba mustika-sidrunikeeks.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
1. oktoober 2020, 10:00

GLUTEENIVABA MAIUS | Mandlijahust mustika-sidrunikeeks

Kui vahva, et terve Eesti on hoidistamislainel! Aga mina? Ikka vaid küpsetan ja kokkan... Marjakookidest-õunaküpsetistest igapäevaste magustoitudeni, sekka hommikupudrud, mahedikud ja siin-seal ka mõni soolane toit. 

Mandlijahust küpsetised on niivõrd erineva maitsega, olenevalt sellest, kas need on värskelt ahjust tulnud või jahedas seisnud, justkui ei olekski tegemist sama asjaga. Otse ahjust tulnud keeks on mahlane, õhuline ning kerge. Jahedas seisnud keeksi tekstuur muutub aga tihedamaks ning martsipaniseks. Maitsev on küpsetis aga mõlemat moodi! Sooja keeksiviilu peale sobib imeliselt sulama ka näiteks jäätisepall. 

Mustika-sidrunikeeks

  • 140 g suhkrut
  • 120 g võid + vormi määrimiseks
  • 5 toasooja muna
  • 1 suure sidruni mahl ja riivitud koor
  • 150 g mandlijahu
  • 50 g täistera kaerajahu
  • 40 g riisijahu + 3 sl vormi jaoks
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 dl mustikaid
  • kaunistamiseks tuhksuhkrut

Valmista keeksi nii:

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega juurde sidrunimahl ja riivitud koor. Sega jahud küpsetuspulbriga ning lisa taignale.

Määri keskmise suurusega keeksivorm korralikult võiga kokku ning puista üle riisijahuga. Tõsta pool taignast vormi, puista peale kolmveerand marjadest. Kata ülejäänud taignaga ning puista peale ülejäänud marjad.

Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 40 minutit, kuni keeks on läbi küpsenud. Lase mõni minut vormis jahtuda ning seejärel tõsta restile edasi jahtuma. Soovi korral puista serveerimisel peale tuhksuhkrut.

Loe blogipostitust siit!