VÕITLUS: 19. sajandil pühendusid paljud kunstnikud just loomapiltide maalimisele. Selle koera ja kassi vastasseisu kujutava pildi autor Johann Friedrich Seupel pani aluse vene animalistikale.Foto: Tiina Kõrtsini
Üritused
27. september 2020, 17:42

KASSID-KOERAD KUNSTIS: „18. sajandi keskel hakkavad kassid juba koertest jagu saama.“

Päästekoer Bob päästis uppumissurmast 23 inimest ja sai vanaduspõlves Inglise riigilt pensioni. 19. sajandi Euroopa üks hinnatumaid klaverivirtuoose, Sophie Menter pidanud oma Tirooli lossis aga umbes viitkümmet kassi. Kui aga Itaalia külas keegi abiellus ja see paarike elanikele ei meeldinud, korraldati neile niinimetatud kassikontsert. Kadrioru kunstimuuseumis avatud näitus jutustab sellest, milline on olnud koerte ja kasside osa inimese elus.

„Tänapäeval nähakse kassi-koera piltides eelkõige lemmiklooma kujutamist. Aga kass ja koer ei ole lihtsalt kass ja koer, vaid neil on palju varjatud tähendusi. Seda kõike loodame sellel näitusel ja kaasnevatel loengutel vaatajatele-osalejatele selgitada,“ lubab nädalavahetusel Kadrioru kunstimuuseumis avatud näituse „Alati meie kõrval. Kassid ja koerad 16.–19. sajandi kunstis“ kuraator Anu Mänd. Koerte-kasside kultuurilooline uurimine on tema sõnul osa suuremast looduse-loomade-inimeste ühisosa mõtestamise trendist, mis on Euroopas ja kogu maailmas viimase 15 aastaga üles kerkinud.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99