PuravikuleibFoto: Evelin Ilves
Küpsetised
27. september 2020, 06:17

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Oma pere leib on alati kõige armsama maitsega – proovi puravikuleiba!

Oma pere leib on alati kõige armsama maitsega - seda teavad õnneks täna väga paljud Eesti pered. Nüüd, kui poes käimine hakkab ikka enam kevadise stsenaariumi poole tüürima, mis tähendab, et kui vähegi võimalik, pigem mitte minna - on mõistlik ja tore põhitoidus oma köögis valmis meisterdada. No kes niiväga tegelikult ihkaks, et üks võõras kaubapakkija talle leiva lauale valib…  Et koduses leivateos rohkem valikuid oleks, pakun täna välja mõnusa sügisese puravikuleiva retsepti. Proovige järgi!

Vaja läheb:

  • 1,5 l käesooja vett
  • 4-5 spl juuretist (võib rohkem olla)
  • 150-250 g pruuni roosuhkrut (võid panna 100g suhkrut ja 100 ml maltoosat)
  • 8 tl meresoola
  • 5 spl linaseemneid (võib peenestada)
  • 3 tl jahvatatud koriandrit
  • 500g täistera speltajahu (või kaerajahu)
  • 1,5 kg täistera rukkijahu (või leivajahu)
  • 2 spl kuivatatud puravikke või seenejahu või 5 spl praetud peeneks hakitud puravikke
  • 1 spl küüslaugu pulbrit või 5 küünt peeneks hakituna ja koos puravikega praetuna

Sega suures kausis või astjas juuretis sooja veega ning lisa täistera rukkijahu nii palju (ca 2-3 klaasi), et tekib paks kört. Kata leivaanum kilega või kaanega ning pane sooja kohta hapnema.

Temperatuur peaks ideaaljuhul püsima 24 ja 28 C vahel. Võid kausi lisaks veel froteerätikuga katta. Ruumis ei tohi olla tuuletõmbust – näiteks saunas või vannitoas on head tingimused.

Järgmisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, sega valmis leivatainas – alusta soolast, suhkrust ja linaseemnetest, seejärel pane hulka jahu. Seejärel võta mõned lusikatäied tainast järgmiseks juuretiseks - pane see klaaspurki ja külmikusse.

Kui soovid õhulisemat leiba, kasuta vähem jahu, et tainas oleks päris pehme, ja küpseta seda vormis. Sõtkuda pole vaja, sega vaid korralikult läbi kuni hakkad kuulma naksuvat häält. Kõige viimasena lisa seened ja küüslauk. Tõsta tainas suure puulusikaga vormi.

Sama oluline kui hapnemine on ka leiva kerkimine. Jaga tainas võiga määritud leivavormidesse, silu pealt käega, mis on külma vette kastetud, ning lükka näpuga augukesed sisse või tee käeseljaga oma peremärk, et saaksid jälgida kerkimist. Pane vormid 2-4 tunniks paksu rätiku alla sooja ruumi kerkima. Kui taigna hulk on kahekordistunud, võib küpsetama asuda.

Soojenda ahi 250 C-ni, pane põhja ahjuplaat veega (või kasuta 1-2 punkti auru), küpseta selles kuumuses leibu ca 15 minutit (jälgi kooriku värvi!). Kõrge kuumus teeb krõbeda kooriku. Siis keera 200 C-le (kui sul on võimas profiahi, siis 175 C-ni) ja küpseta veel ca 50 minutit. 10-15 min enne lõppu võid ülemise ja alumise riiuli leivad ära vahetada, et kõik nii pealt kui ka alt kuumust saaksid.

Kui leivad ahjust välja võtad ja selgub, et põhjad on natuke nätsked ja heledad, võid nad ilma vormideta 15 minutiks ahju tagasi pista. Valmis leibadel võid soovi korral kooriku värske taluvõiga üle pintsedada.

Soovitan lasta leival vähemalt tund aega jahtuda, enne kui lõikama asud. Soe leib on nätske! Muidugi on raske sooja leiva lõhna lummuses oodata, aga see tasub ära.