Lehtkapsa-peekonipirukas bataadi-muretainaga Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
25. september 2020, 08:17

ÜLLATAVALT TERVISLIK! Lehtkapsa-peekonipirukas bataadi-muretainaga

Pirukas võib olla korralik toitainete pomm, kui sellesse on pandud ülikasulikku lehtkapsast ja bataati. Bataat annab põhja tainas lisaks nii head maitset kui kauni oranži värvi. Lehtkapsas tuleks pannil enne täidisesse panekut korralikult pehmeks hautada. Peekonit võib soovi korral ka rohkem lisada, aga ka üldse lisamata jätta. 
Koostisosad
PÕHI
1 tk Väike bataat (u 250g)
150 g Toasoe või
4 dl Nisujahu
1.5 tl Küpsetuspulber
1 tl Sool
TÄIDIS
120 g Kuumsuitsupeekoni viil
1 tk Sibul
1 tk Küüslauguküüs
200 g Lehtkapsas
2 dl Hapukoor
2 tk Muna
3 dl Riivjuust
0.5 tl Sool
Mut pipar
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna

Valmistamine

10 tk

1. Valmista kõigepealt bataadipüree. Selleks koori ja tükelda bataat ning keeda väheses vees 15-20 minutiga pehmeks. Kurna ja pane kastrul korraks pliidile tagasi, et tükid aurustuksid võimalikult kuivaks. Lase jahtuda ja püreeri saumikseriga.

2. Hõõru bataadipüree ja toasoe või ühtlaseks. Lisa jahu, küpsetuspulber ja sool ning sega ühtlaseks tainaks. Keera toidukilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

3. Prae peekoniviilud pannil krõbedaks ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Haki sibul ja hauta peekonirasvas pehmeks, lisa purustatud küüslauk ja kuumuta läbi. Tõsta kaussi.

4. Eemalda kapsa jämedad varred ja rebi lehed ribadeks. Pane pannile ja hauta kuni need on hästi pehmed.

5. Kuumuta ahi 225 kraadini. Jaga tainas kaheks võrdseks tükiks. Rulli üks tükk u 30 cm kettaks ja tõsta 24 cm küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi, suru põhja ja äärtele.

6. Klopi kokku hapukoor, munad ja riivjuust, maitsesta soola-pipraga ning sega täidise ainetega. Tõsta põhjale.

7. Rulli teisest tainatükist vormist veidi suurem ketas, lõika sisse augud, et kuum õhk küpsedes välja pääseks, ja tõsta pirukale. Suru ääred tihedalt põhjataina külge kinni. Pintselda pirukas pealt munaga.

8. Küpseta 30-35 minutit või kuni tainas on kuldne ja küps ning täidis tahe.