Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
3. november 2022, 14:12

Artikkel ilmus esmakordselt 30.10.2020

8 HEAD IDEED VÕILEIVAPÄEVAKS | Mitmekesine ja maitserikas roog, mis täidab korralikult kõhtu

Võileib – lihtsamast lihtsam igapäevane toit. Kuid miks mitte teha sellest mitmekesine ja maitserikas roog, mis täidab korralikult kõhtu? Kui juurde pakkuda rohkelt värsket salatit või köögivilju, on tõhus eine garanteeritud.

Kuuba võileib
4 tk

Kuuba võileib ehk cubano on pärit USAst Kuuba immigrantide asualadelt Floridas. Selle valmistamiseks kasutatakse Kuuba saia, mille koostises on ka searasv, mis teeb saia eriti pehmeks. Ka meie batoonist, pikksaiast või baguette’ist saab toeka ja rikkaliku võileiva, kalorsuselt lausa praega võrreldava. Võileib tehakse rohke singi, juustu, hakkliha või salaami ja marineeritud kurgiga. 

Valmistusaeg 15 minutit 

1 viilutamata batoon või pikksai või 2 baguette’i 
0,5 dl mahedat või magusat sinepit
8 viilu (u 100 g) tugevama maitsega juustu, nt Emmentali
16 viilu (u 200 g) sinki
16 viilu (u 200 g) vürtsikat salaami vorsti
8–12 marineeritud kurgi viilu, nt võileivakurki
4 sl võid

Lõika batooni või pikksaia küljest nukid ära ja sai ise lõika 4 võrdseks tükiks (baguette kaheks) ja siis iga tükk lapiti pooleks. Määri igale tükile väljapoole võid ja sissepoole sinepit ning lisa juustuviil. 
Pooltele tükkidele pane 4 viilu sinki, 4 viilu salaamit ja kurgiviilud, aseta teine saiapool peale. Tõsta kuumale (grill)pannile, peale pane raskuseks näiteks taldrik, küpseta kummaltki poolt 2–3 minutit. Serveeri soojalt.

Kuuba võileib Foto: Jaan Heinmaa

"Bataadileib" kanasalatiga
6 tk

Gluteenivaba “võileiva“ võib valmistada ka ilma traditsioonilise leiva või saiata – röstitud bataadiviil on asenduseks täiesti sobiv. Kanasalat mekib ka tavalise leiva-saia peal hästi. 

Valmistusaeg 20 minutit 

1 suurem bataat
õli praadimiseks 

Kanasalat:
50 g peekonit
250 g kanaliha (keedu, suitsu või grill)
1 marineeritud kurk
1 sellerivars
75 g punaseid viinamarju
1 dl majoneesi
1.5 dl Kreeka jogurtit
pundike tilli
1 sl sidrunimahla
1 tl Dijoni sinepit
soola, musta pipart 

Prae peekon krõbedaks, nõruta majapidamispaberil rasvast kuivaks ja tükelda. Haki kanaliha, kurk ja sellerivars väikesteks kuubikuteks, lisa peekon ja neljaks lõigatud viinamarjad. Sega majoneesi hulka jogurt ja hakitud till, maitsesta sidrunimahla, sinepi, soola ja pipraga. Sega tükeldatud ainetega.
Pese bataat hoolega puhtaks. Lõika sellest pikuti 6 umbes 1 cm paksust viilu. Prae vähese õliga pintseldatud pannil või grillpannil kummaltki poolt 3–4 minutit – kuni bataadiviil pehmeneb. Võta pannilt ja tõsta peale kanasalat. Maitseb hea nii soojalt kui külmalt.

"Bataadileib" kanasalatiga Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsised lihapallileivad
4 tk

Toekat ja mõõdukalt vürtsist leiba sobib serveerida nii külmalt kui soojalt. Viimasel juhul peaks leiva röstima ja lihapallid üles soojendama. Burgerikastme võib valmistada ise või kasutada mõnda valmiskastet. 

Valmistusaeg 10 minutit 

4 palaleiba
2 sl teravat kastet, nt adžikat
50 g meelepäraseid salatilehti
350 g lihapalle või minikotlette
2 dl marineeritud paprikat
1 sl konservitud jalopenoviile

Burgerikaste: 
3 sl majoneesi
2 sl ketšupit
1 tl täisterasinepit
1 tl jahvatatud paprikat
1 purustatud küüslauguküüs
soola

Klopi burgerikastme ained ühtlaseks. Määri iga palaleiva ühele poolele adžikat. Pane peale salatileht, poolitatud lihapall või kotlet. Lisa ka paprikaviilud ja hakitud jalopeno ning nirista burgerikastet. Aseta peale teine leivapool ja serveeri kohe.

Vürtsised lihapallileivad Foto: Jaan Heinmaa

Soojad tuunikalasaiad
4 tk
Krõbe soe sai suure portsu tuunikala­salatiga on maitsev toekas amps hommikusöögiks või kergeks eineks. 

Valmistusaeg 20 minutit 

1,5 tuunikalakonservi (à 185 g)
0,5 dl hakitud fenkolit
0,5 keskmist õuna
1,5 dl majoneesi
1 tl sidrunimahla
1 tl riivitud sidrunikoort
1 tl Dijoni sinepit
soola
4 baguette’i või hot dog’i saia
4 suurt krõmpsu salatilehte (võisalat, frillice vm)

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega nõrutatud tuunikala, hakitud fenkol, hakitud õun, majonees, sidrunimahl ja -koor ning sinep. Maitsesta soolaga. 
Tee saiadesse sisselõiked, aga jäta nad ühest küljest kokku. Pane 3–5 minutiks ahju, kuni need läbi kuumenevad ja pealt veidi krõbestuvad. Võta ahjust välja. Pane iga saia sisselõikesse salatileht ja tõsta peale salat. Serveeri kohe.

Soojad tuunikalasaiad Foto: Jaan Heinmaa

Soe hommikusai muna ja seentega
2 tk

Suur krõbe saiaviil – hästi sobib üks hea juuretisesai – muna, seente ja tomatiga pakub korralikku kõhutäidet. Saiale võib panna šampinjone või kupatamist mittevajavaid metsaseeni (kukeseeni, puravikke, kuuseriisikaid, kitsemampleid vms). Munasegu võib praadida eraldi või kallata praetud seentele ja kuumutada koos läbi. 

Valmistusaeg 15 minutit

150 g šampinjone või metsaseeni 
1 küüslauguküüs
2 sl võid
3 muna
2 sl hapukoort
2 suurt saiaviilu
1 suur tomat
25 g pecorino’t või parmesani 
soola, musta pipart
kaunistuseks tüümiani- või punevarsi
serveerimiseks salatilehti

Viiluta või tükelda seened, haki küüslauk. Prae pannil 1 sl võis, kuni seened on õrnalt pruunid. Maitsesta soola ja pipraga. 
Klopi munad hapukoorega lahti, maitsesta soola ja pipraga. Sulata pannil 1 sl võid, kalla sellesse munasegu ja kuumuta segades, kuni muna hüübib, kuid segu jääb kreemine.
Rösti saiaviilud rösteris, kuival pannil või ahjus krõbedaks. Pane saiad taldrikutele, lao peale tomativiilud, siis munasegu ja seened ning puista üle juustulaastudega. Kaunista ürdivartega ja serveeri juurde salatilehti.

Soe hommikusai muna ja seentega Foto: Jaan Heinmaa

Võileivatort lõhe ja krevettidega
12 tk

Rikkalik mahlane tort võib olla staar nii külm-, bufee- kui kohvilaual. Tordist jagub suuremale seltskonnale. 

Valmistusaeg 30 minutit + 4 tundi külmkapis

16 suurt röstsaiaviilu

Lõhetäidis:
250 g kuumsuitsulõhet
200 g kodujuustu
2 dl majoneesi
1 tl riivitud sidrunikoort
2 tl sidrunimahla
soola

Krevetitäidis:
160 g külmutatud krevette
3 keedetud muna
1 dl majoneesi
1 dl Kreeka jogurtit
2 tl sidrunimahla
1 sl magusat tšillikastet
hakitud tilli
soola

Katteks:
200 g maitsestamata toorjuustu
1 dl Kreeka jogurtit
0,5 dl hakitud tilli ja peterselli
100 g külmsuitsulõhet
4–5 keedetud vutimuna
100 g marineeritud krevette
tillioksi

Kuumsuitsulõhe tükelda, sega kodujuustu ja majoneesiga, maitsesta sidrunikoore ja -mahla ning soolaga. 
Krevetid sulata, haki ja sega hakitud munade, majoneesi, jogurti ja tšillikastmega. Maitsesta sidrunimahla ja soolaga, sega hulka hakitud till.
Lõika saiadelt koorik ära. Pane alusele 4 saiaviilu, määri neile pool lõhetäidisest, siis 4 saiaviilu ja kogu krevetitäidis. Edasi jälle 4 saiaviilu, lõhetäidis jne, pealmiseks kihiks jäta sai. Kata tort toidukilega ja pane vähemalt 4 tunniks külmkappi.
Töötle hakitud ürdid ja jogurt saumikseriga püreeks, sega hulka toasoe toorjuust. Maitsesta soolaga. Määri ühtlaselt tordi peale ja külgedele. Kaunista külmsuitsulõhe, poolitatud vutimunade, krevettide ja tilliokstega.

Võileivatort lõhe ja krevettidega Foto: Jaan Heinmaa

Kuumad saiad Brie juustu ja kirsimoosiga
4 tk

Magusroaks, hommikuampsuks või lihtsalt vahepalaks – rikkalik magus sai maitseb alati hästi. Saiad võib röstida pannil või võileivagrillis.

Valmistusaeg 15 minutit 

8 röstsaiaviilu
1,5 sl võid
180 g Brie juustu 
50 g tumedat šokolaadi
6 sl kirsimoosi

Viiluta juust. Määri iga saiaviilu üks külg võiga, nelja saia ilma võita poolele pane viil juustu, sellele hakitud šokolaadi ja kirsimoosi. 
Tõsta peale teine saiaviil, võiga pool jäta üles. Pane saiad kuumale pannile ja prae 2–3 minuti jooksul kuldpruuniks, keera ümber ja prae ka teiselt poolt sama kaua. Lõika diagonaalis pooleks ja serveeri soojalt.

Kuumad saiad Brie juustu ja kirsimoosiga Foto: Jaan Heinmaa

Soojad kohupiimasaiad õuna ja jõhvikatega
10 tk

Nostalgilised magusad saiad, mida ajast aega valmistatud, sobivad  nii hommikueineks kui ka magusroaks või vahepalaks. Aga sai saab veelgi maitsvam, kui panna lisandiks hapukat õuna ja jõhvikaid või banaani, samuti sobivad ploomi- või nektariiniviilud, oleneb maitse-eelistustest.

Valmistusaeg 10 minutit + 10 minutit ahjus

200 g kohupiima
2 sl suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
1 sl hapukoort 
1 keskmine õun
2–3 sl jõhvikaid
10 viilu saia

Kuumuta ahi 180 kraadini. Klopi kohupiima hulka suhkur, muna, vanillisuhkur ja hapukoor. 
Poolita õun, eemalda südamik ja lõika õunast õhukesed sektorid. Lao saiaviiludele. Sega jõhvikad kohupiima hulka. Lao saiad ahjuplaadile ja kata kohupiimaga. Küpseta 10 minutit või kuni saial olev kohupiim on tahkunud.

Soojad kohupiimasaiad õuna ja jõhvikatega Foto: Jaan Heinmaa