Kodune küpsetis on gluteenivaba ning äärmiselt lihtne valmistada.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
24. september 2020, 10:00

Gluteenivaba küpsetis: pohla-martsipani mandlikook 

Kui õuna-ploomisaak sel aastal alt veab, siis vähemalt värvisid mustikad-pohlad metsaalused eesrindlikult kirjuks. Ah, mis zen on istuda samblal ja väikeseid punaseid vitamiine ämbrisse korjata, kuklas juba tiirlemas ideed, mida maitsvat neist valmistada. Näiteks martsipanist ja mandlimagusat kooki!

Kodune küpsetis on gluteenivaba ning äärmiselt lihtne valmistada. Kook on parim kas ahjusoojalt või täielikult jahtunult külmkapikülmalt, kui koogi mandlibiskviit on seistes endale tihedama tekstuuri ja martsipanise meki saanud. Pohlade asemel saab sama kook maitsev ka muude hapukate marjadega. Ideaalis kasuta koogis martsipani, kus mandlite sisaldus on üle 50%.

Pohla-martsipani mandlikook 

  • 2 muna
  • 40 g suhkrut
  • 50 g võid
  • näpuotsatäis soola
  • 100 g mandlijahu
  • 50 g mandlimartsipani, kus ideaalis üle 50% mandleid
  • 1 dl pohli + veidi kaunistamiseks
  • serveerimiseks tuhksuhkrut 
Pohlade asemel saab sama kook maitsev ka muude hapukate marjadega. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Valmista kooki nii:

Klopi munad suhkruga heledaks, lisa sulavõi, sool ning mandlijahu. Sega taignaks ning vala küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi. Haki martsipan ning pudista taignale. Kõige peale vala pohlad ning küpseta kooki 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 25-30 minutit, kuni kook on servadest helekuldne. Puista peale veidi värskeid pohli ning serveeri kas kohe ahjusoojalt või jahtunult külmkapikülmalt. 

Loe blogipostitust siit!