Puravikud marinaadisFoto: Evelin Ilves
Eesti köök
20. september 2020, 06:29

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Hõrgutis lihtsast marineeritud puravikust

Metsas on tõeline seeneküllus. Mõnel pool – Lõuna-Eestis näiteks – jõudis see kuuldavasti varem pärale kui aastaajalt tavapäraselt loota võinuks. Hiiumaale tuli seekord hiljem. Aga ära tuli – kõik on korraga ninad välja pistnud: kuuse-ja porgandiriisikad, puravikud, männi- ja kaseriisikad, soopilvikud, sirmikud, metsšampinjonid, lehtrikad ja kukeseened ka. Olen viimastel päevadel korvide kaupa puravikke koju toonud. Ja on ka põhjust – sain Jüri Makarovilt ühel hilisõhtul väga kasulikke näpunäiteid, kuidas teha tõeliselt suussulav hõrgutis lihtsast marineeritud puravikust. Jagan seda tema Kivi talus* pakutud maiuse retsepti Jüri lahkel loal siinkohal teiega:

Puravikud 

  • 1 l puhastatud ja tükeldatud värskeid puravikke

1 l marinaadi kohta:

  • 1 spl jämedat soola
  • 1 spl suhkrut
  • 1 spl äädikat (mina kasutan õunaäädikat või valge veini äädikat)
  • 20 tera musta pipart
  • 1-2 loorberilehte

Pane paksu põhjaga potti u 1-2 cm jagu vett ning lase keema. Pane sinna sisse puravikud ning keera kuumus vaikseks, et puravike oma mahl saaks kõigepealt välja imbuda.

Enamasti polegi vett juurde vaja lisada, sest kui metsas on vihmadega hästi olnud, annavad puravikud hästi vedelikku välja. See ongi kuldse ja ülimaitsva marinaadi põhisaladus – puravike oma mahl!

Kui vedelik siiski u 10 min jooksul ei ulatu üle seente, lisa nii palju vett, et seened oleksid kaetud, ent pane siiski nii vähe kui võimalik, sest siis sa ei lahjenda seda head umami-maiku.

Kui peaks tulema vahtu, riisu see ära ning alles seejärel lisa loorber ning pipraterad. Kui sa oled veendunud, et vedelikuhulk on paras, lisa sool ja suhkur ning lase puravikel u 15 min vaiksel tulel mõnuleda.

Vahetult enne kuumadesse purkidesse ümber villimist lisa äädikas ning vajadusel veel soola või suhkrut. Timmi oma maitse järgi ideaalseks ja ongi talvine maius valmis. Jüri ütleb, et sinna juurde sobib pits haljast, mina nautisin puhast metsamekki ega tundnud millestki puudust. Imehea!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* Jüri Makarovi Kivi talu Otepää kuplite vahel: kivitalu.com