Alli LaandeFoto: ARNO SAAR
Toiduuudised
11. oktoober 2022, 10:59

Lugu ilmus septembris 2020

HEAD MULGI TOIDU PÄEVA! Aasta ema 2005 Alli Laande õpetab tegema Mulgi putru, karaskit ja korpe! (2)

Mulgimaa on piirkond Viljandist lõuna pool, selle moodustavad viis kihelkonda, kus on oma keel, kombed ja traditsioonid. Mulgimaa toidukultuur on mõjutanud eestlaste toidulauda, sest Mulgi kapsad, Mulgi puder ja Mulgi korp rõõmustavad sööjaid kõikjal Eestimaal. Mulgimaal elav Alli Laande õpetab, kuidas Mulgi roogi õigesti valmistada.

„Mulgi puder on kõige parem järgmisel päeval, kui see puupliidil üles soojendada,“ ütleb Alli reipalt, kui asub valmistama Mulgi putru. Kuna naisel on suur pere, teeb ta tavaliselt seda rooga koguses, mis rõõmustab sööjaid veel mitu päeva. „Mina teengi tavaliselt nii, et pudrust jaguks 8-10 sööjale.“

Alli on Viljandimaal hästi tuntud mulgi kultuuri eestvedaja ja lisaks aasta ema 2005, kes on üles kasvatanud viis last. 

Mulgi puder (8-10 sööjale)

Mulgi puder Foto: Mulgi Kultuuri Instituut
  • 600 g kartuleid

  • 300 g  kruupe

  • 700 g tükkideks lõigatud suitsupõske või läbikasvanud liha

  • 3 sibulat

  • Vett

Esmalt tuleb kartulid „lipsudeks“ ehk liistakuteks lõigata ja poti põhja panna. Seejärel kalla leotatud kruubid kartulitele peale, lisa kõige lõpuks 4-5 cm üle kartulite vett ja pane keema.

Alli juhendab, et pehmeks keetmisele kulub umbes poolteist tundi. Maitse järgi tuleb lisada soola ja natuke suhkrut. „Kui kartul ja kruubid pehmed, klopi need ühes vedelikuga pudruks,“ juhendab Alli Mulgi pudru valmistamist.  

„Mulgi putru võib teha ka taimetoitlasele, aga eks selle õige meki annab ikka läbikasvanud liha,“ usub Alli. Tema küpsetab tükkideks lõigatud seapõske koos sibulaga eraldi ja segab  alles seejärel pudru sisse või paneb peale. Kuidas sööjale rohkem meeldib.

Vähesed teavad, et eestlaste rahvustoit kama on samuti pärit Mulgimaalt ja mulkidelt, kes selle traditsiooni 1880. aastal alanud talude päriseksostmise ajal üle Eesti laiali viisid. Sama on karaskiga. Üks õige karask on just Mulgimaa toidukultuuri lahutamatu osa.

Karask

Mulgi karask Foto: Mulgi Kultuuri Instituut

Põhi

  • 5 l piima või lihaleent

  • 30 g pärmi

  • 600-700 g odrajahu

  • 400-500 g nisujahu

  • 1 tl suhkrut

  • 1 tl soola

Kate

  • 500 g suitsupõske või sinki (sobib ka läbikasvanud liha)

  • 3 suurt sibulat

Esmalt tuleb piim kergelt soojaks lasta ja pärm suhkruga vedelaks massiks segada. „Kalla piimale juurde pärmisegu, sool, odrajahu ja nisujahu. Segu peab jääma pannile kergesti kallatav,“ jagab Alli karaski valmistamise juures olulist nippi. Seejärel tuleb segu 30 minutiks kerkima jätta, et sel ajal kate ette valmistada.

Selleks tuleb suitsutatud seapõsk ja sibul väikesteks tükkideks lõigata. „Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud pannile ja aja laiali. Muide, taiganaga on lihtsam askeldada, kui käed on märjad, sest siis ei jää see käte külge,“ juhatab Alli ja lisab: „pane kate peale ja vajuta tükid õrnalt taigna sisse. Küpseta 200 kraadi juures 40-45 minutit, kuni karask on kergelt pruuniks tõmmanud.“ Karaskit võib süüa koos muna- või ürdivõiga.

Eestimaa inimene on pagariärisse astudes ikka harjunud kohupiimakorpi ostma. Kas teadsid, et Mulgimaal on oma päris Mulgi korp, mis maitselt ei jää kuidagi alla oma peaaegu-et nimekaimule. Aga kuidas Mulgi korpi valmistada?

Mulgi korp

Mulgi karask Foto: Mulgi Kultuuri Instituut

Mannapudru täidis 500 grammi

  • Pool klaasi mannat

  • 5 dl piima

  • 100 g võid

  • 3 muna

  • Pool klaasi suhkrut või mett

  • soola

  • vanillisuhkrut

 

Tainas

  •  5 dl piima

  • 50 g pärmi

  • 800-900 g nisujahu

  • 3 sl suhkrut

  • 1 muna

  • 200 g pehmet võid

  • 1 tl soola

  • 1 muna määrimiseks

Esmalt tuleb piima soojendada nii, et näppu sisse pannes poleks kuum. Järgmiseks sega pärm suhkruga vedelaks ning vala segu sooja piima sisse. Lisa juurde lahti klopitud muna, või ja maitse järgi soola ning jahu. „Kui enam tainast segamisriistaga segada ei saa, hakka käega sõtkuma,“ jagab Alli lahkesti mulgi korbi valmistamise õpetust.

Tainast tuleb sõtkuda seni, kuni see on rullitav ja seejärel jätta tainas üheks tunniks kerkima. Vahepeal valmista ette mannapuder, mille jaoks tuleb piim keema lasta. Lisa maitseained ja aeglaselt pidevalt segades manna. Alli kinnitusel tuleb keeta vähemalt 10 minutit, kuni puder on paks. Lase jahtuda ning sega sisse munad.

Seejärel rulli tainas laiali, kuid mitte väga õhukeseks. Vormi tainast klaasiga ümmargused kuklid ja lao pannile. „Vajuta kuklite sisse väiksema klaasiga lohud, mille sisse pane mannapuder ja määri pealt munaga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni korbid on pealt kuldpruunid ja seest küpsed,“ avaldab Alli Mulgi korbi retsepti. Kõige parem on Alli arvates korpi süüa mee ja hapuka moosiga.