Hapupiima-marjatort Foto: Jaan Heinmaa
Tortide retseptid
18. september 2020, 09:34

NÄDALA KOOK | Hapupiima-marjatort

Aias ja metsas on veel igat värvi marju, nii et üks kerge marjakook olgu varasügisesel peolaual aukohal. Hapupiim on tordi täidises õrnalt hapukas ja mahe ja mis peamine – ka kergem asendus rammusamale toorjuustule ja kohupiimale.  
Koostisosad
BISKVIITPÕHI
4 tk Muna
1 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
1 dl Nisujahu
1 dl Kartulitärklis
1 tl Küpsetuspulber
5 spl Hapukas moos
HAPUPIIMATÄIDIS
8 tk Želatiinileht
0.5 l Hapendatud täispiim
0.5 tk Värskelt pressitud laimimahl
1 dl Suhkur
2 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Vanillisuhkur
400 g Marjad (mustikad, pohlad, vaarikad, põldmarjad)
PEALE
2 dl Rõõsk koor 35%
1 tl Vanillsuhkur
100 g Maitsestamata toorjuust
Marjad kaunistuseks

Valmistamine

16 tk

1. Biskviidi tegemiseks eralda munakollased ja -valged. Lisa munavalgetele 4 sl külma vett ja vahusta tugevaks vahuks. Lisa mikseriga töödeldes mõlemad suhkrud ja munakollased. Sega kuivained omavahel. Sõelu jahusegu munavahule ja sega tainaks.

2. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Vooderda 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi, silu pealt ühtlaseks ja küpseta ahju keskel umbes 25 minutit. Lase maha jahtuda, eemalda vormi küljed ja lõika põigiti kaheks biskviitpõhjaks. Jäta üks põhjadest vormi põhjale.

3. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Sega hapupiima hulka laimimahl ja suhkur. Tõsta paisunud želatiinilehed ilma kuivaks pigistamata väikesesse potti ja sulata pliidil madalal kuumusel. Nirista vedel želatiin hoolikalt segades hapupiimahulka. Tõsta segu mõneks minutiks külma, et see tarduma hakkaks.

4. Vahusta koor vanillisuhkruga ja sega hapupiimasegu hulka. Lisa täidise hulka ka kaks osa marju (kolmas osa jäta kaunistamiseks).

5. Määri koogipõhjaks jäävale biskviidile õhuke moosikiht. Tõsta vormi küljed tagasi põhja ümber. Vala täidis vormi, silu ühtlaseks ja aseta teine biskviit kergelt surudes peale. Tõsta tort vähemalt 4 tunniks külmkappi tarduma.

6. Enne serveerimist vahusta vahukoor vanillisuhkru ja toorjuustuga tihedaks vahuks.Tõsta tort vormist välja alusele, määri kreemi peale ja kaunista marjadega.