Need kookosküpsised ei sisalda jahu ning sobivad seega ka gluteeni vältivatele küpsisesõpradele.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Blogi Jazzinokitchen 17. september 2020 14:00
Millal ostsid sina koju päris kookost? Ei, mitte kookoshelbeid, Bountyt või kookospiima, vaid päris kookospähkli? Need kaunid koored, mis pildilt paistavad, istusid koos oma maitsva sisuga minu puuviljavaagnal vähemalt paar kuud, nii et kui viimaks selle realiseerimiseks läks, oli vaene kookos pikast ootamisest ammu ära kuivanud. Vähemalt sobivad koored silmailuks mahedate cookies'eid meenutavate kookosküpsiste kõrvale. 

Kookosjahuga küpsetades tasub meeles pidada, et see käitub tavajahudest väga erinevalt ning nisu- või muud jahu 1:1 kookosjahuga asendada ei saa. Kookosjahu on äärmiselt suure imamisvõimega ning seega peab tainasse palju rohkem vedelikku ning võimalusel ka rohkem muna lisama. 

Need kookosküpsised ei sisalda jahu ning sobivad seega ka gluteeni vältivatele küpsisesõpradele. Mõistliku hinnaga kookosjahu leiab toreda üllatusena näiteks Rimi omamärgitootena suurematest Rimidest, aga ka näiteks Umamist ning mitmetest mahepoodidest.

Kookosküpsised (9 tk)

  • 50 g kookosjahu
  • 50 g võid
  • 80 g halvaad
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 3 muna
  • 30-50 g tumedat šokolaadi

Valmista küpsiseid nii:

Sulata või ning haki või pudista halvaa peeneks puruks. Sega jahu halvaa, vanilje, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Lisa sulavõi ja munad ning klopi ühtlaseks. Tainas tundub algul veidi vedel, kuid kookosjahu imab vedelikku kui svamm ning minutiga on taina konsistents küpsiste vormimiseks paras. Haki šokolaad ning lisa tainale. Vormi käte vahel küpsised ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 10-12 minutit, kuni küpsised on pealt helekuldsed. 

Loe blogipostitust siit!