Kalatoitude retseptid

TAIMNE „KALA“PÄEV | Biluvõileib, porgandilõhe, merehõnguline veganipasta, veganlik „tuunikala“salat ja taipärased kalakotletid 

Anu Tensing, MTÜ Loomus, 17. september 2020, 11:02
BiluleivadFoto: Loomus
Neljapäev on ju traditsiooniliselt kalapäev. Miks mitte tähistada kalapäeva kalasõbralikult! Loomade eestkoste organisatsioon Loomus kutsub üles jätma veealused sõbrad meie toidulaualt kõrvale ja proovima klassikalisi kalaretsepte täiesti taimses kuues. Mõnusa merelise hõngu loomiseks on mitmeid põnevaid võimalusi. Proovi ka!

Biluvõileib

Vaja läheb:

  • 150 g baklažaani
  • 100 ml hapukurgi vedelikku
  • 5 g tilli
  • 5 g kuivatatud wakame vetikaid (või 2 norilehte)
  • 2 tl soola
  • 1 tl sidrunipipart
  • 1 norileht
  • 5 viilu musta leiba
  • 1 spl margariini või taimset võid

Kreem:

  • 2 väikest keedukartulit
  • 1 tl taimset majoneesi
  • 1 tl taimset jogurtit
  • 0,5 tl musta soola
  • näpuotsaga kurkumit

Kogusest saab 10 biluvõileiba.

Valmistamine:

  1. Alustuseks tee baklažaanile marinaad. Lõika baklažaan 0,5 cm paksusteks viiludeks. Aseta kaussi kokku hapukurgivedelik, till, kuivatatud wakame ja baklažaanilaastud. Sega korralikult läbi ja puista peale 1 tl soola ja sidrunipipart. Pane kauss 10 minutiks külmkappi.
  2. Kreemi valmistamiseks läheb vaja kahte väikest või ühte keskmist keedukartulit. Kalla vesi väiksesse potti ja aseta pliidile keema. Koori ja tükelda kartulid väikesteks tükkideks, et need keeksid kiiremini pehmeks. Kui vesi keeb, aseta kartulid potti. Keeda ligikaudu 10 minutit. Katsuge kahvliga veendumaks, et kartulid on piisavalt pehmed. Kui kahvel läheb kergelt kartulist läbi, keera pliit kinni ja kurna vesi. Võta pudrunui või saumikser ja pane kaussi keedetud kartulid, majonees, jogurt, kurkum (värviks) ja must sool. Püreesta kogu mass ja maitse. Vajadusel lisa soola.
  3. Võta külmkapist marineeritud baklažaanid. Kuumuta pann ja lisa pisut õli. Lõika baklažaaniviilud pikkupidi pooleks. Võta norileht ja lõika kümneks pikaks viiluks. Kata baklažaaniribad ühelt poolt noriga ja aseta kuumale pannile, noriga pool peal. Prae ühelt poolt 3–5 minutit. Seejärel keera viilud ümber ja prae veel 1-2 minutit noriga poolelt. Keera pliit kinni ja aseta baklažaan taldrikule.
  4. Kui tahad eriti ilusaid leivakesi, võta ümara suuga klaas ja lõika leivaviilust sellega ringid. Ühest viilust leivast saab kaks leivaringi. Määri leivale võid ja peale säti baklažaaniviilud.

Retsept: Kariina Kuningas / Spice the Spirit


Porgandilõhe

Vaja läheb:

  • 4–5 jurakat porgandit
  • 1 kg jämedat meresoola
  • 2 tl vedelat suitsu ehk suitsuessentsi
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 tl kookose- või muud mahedamaitselist äädikat

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  2. Pese porgandid, aga jäta koor peale. Vali ahjuvorm, mille porgandid enam-vähem ära täidavad ja kata need meresoolaga. Pane tunniks-pooleteiseks ahju küpsema, kuni sool on pealt tumedamaks tõmbunud. Lase jahtuda.
  3. Eemalda soolakoorik – murra kõvaks muutunud sool sõrmede vahel lahti – ja lõika porganditelt otsad maha. Koori porgandid ettevaatlikult kiudu mööda. Lõika porgandid juustu- või koorimisnoaga õhukesteks viiludeks ja säti need karpi või madalasse purki.
  4. Sega kokku marinaad ja vala porgandiviilude peale. Jäta vähemalt mõneks tunniks või parimaks tulemuseks üleöö maitsestuma.
  5. Serveeri sepikul, saial või pannkookidel kas margariini või taimse toorjuustuga. Raputa peale punast sibulat, pipart ja värsket tilli.

Retsept: MTÜ Loomus

Merehõnguline veganipasta


Vaja läheb:

  • 250 g pastat (nt tagliatelle)
  • 100 g India pähkleid (leotatud vähemalt 4–6 tundi, soovitatavalt üle öö)
  • 2 norilehte, purustatud
  • ühe suure sidruni mahl
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 100 ml vett
  • 1 spl veganvõid
  • 0,5 sibulat, peenelt hakitud
  • 1 küüslauguküüs, hakitud
  • 200 g spinatit
  • 100 ml vegan valget veini
  • 1–2 tl tilli
  • 2 spl kappareid
  • maitse järgi soola ja pipart
  • soovi korral peale puistata norihelbeid

Valmistamine:

  1. Loputa leotatud India pähklid ning aseta blendrisse koos norilehtede, sidrunimahla, musta pipra ja veega. Blenderda 2–3 minutit, kuni tekib ühtlane mass.
  2. Keeda pasta vastavalt pakendil olevale juhendile.
  3. Kuumuta pann keskmisel kuumusel. Lisa või, siis sibulad ja küüslauk ja prae, kuni sibul on kergelt klaasjas. Lisa spinat.
  4. Kuumuta, kuni spinat kokku tõmbub, kalla üleliigne vedelik ettevaatlikult pannilt ja lisa vein. Sega korralikult.
  5. Kalla kaste blendrist pannile. Et kogu kaste blendrikannust välja saada, kalla blendrisse natuke pasta keeduvett.
  6. Sega kastet pannil korralikult, keera kuumus väiksemaks ja lase umbes 10 minutit vaikselt podiseda. Vahepeal nõruta pasta.
  7. Lisa kastmele till, kapparid ja pasta, sega õrnalt. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral lisa peale norihelbeid.

Retsept: Romy London UK


Veganlik “tuunikala”salat


Läheb vaja:

  • 1 purk kikerherneid
  • 60 ml veganmajoneesi
  • 1 spl sinepit
  • 1,5 spl Ume äädikat
  • 2 tl selleriseemneid
  • 1 sellerivars
  • 2 spl hakitud sibulat
  • 0,5 tl musta pipart
  • 0,25 tl Cayenne’i pipart
  • rooma salatit või lehtkapsast
  • norilehti
  • röstsaia

Valmistamine:

  1. Aseta köögikombaini kikerherned, majonees, äädikas, selleriseemned, seller, sibul, must pipar ja Cayenne’i pipar. Haki põgusalt, mitte rohkem kui 20 sekundit.
  2. Serveeri röstsaia, salatilehtede ja norilehtedega.

Retsept: Sweet Potato Soul


Taipärased kalakotletid

Vaja läheb:

  • 2 spl tšiiaseemneid
  • 400 grammi tofut
  • 2 400-grammist purki kikerherneid
  • 2 spl sojakastet
  • 2 norilehte
  • 2 supilusikat punast karripastat (jälgi, et oleks vegan)
  • pöidlasuurune jupp ingverit
  • 4 rohelist sibulat
  • peotäis värsket koriandrit
  • 1 punane tšilli
  • 1 laim
  • 75 g riivsaia
  • soola ja pipart
  • praadimiseks õli

Serveerimiseks:

  • pool kurki
  • 1 porgand
  • peotäis rediseid
  • peotäis hernevõrseid
  • magusat tšillikastet

Valmistamine:

  1. Pane tšiiaseemned koos 4 supilusikatäie veega väikesesse kaussi. Sega ja jäta seisma.
  2. Vajadusel pressi tofust välja üleliigne vedelik ning kurna ja loputa kikerherned. Lisa mõlemad koos sojakastme, norilehtede ja karripastaga köögikombaini.
  3. Koori ja tükelda ingver ning lisa see koos eelnevalt valmistatud “tšiiamunaga” kombaini. Töötle segu, kuni kõik koostisosad on suuremas osas purustatud. Seejärel tõsta mass suurde segamiskaussi.
  4. Haki roheline sibul ja koriandrilehed, tükelda hoolikalt seemnetest puhastatud punane tšilli ning lisa need koos riivitud laimikoore, riivsaia ning pipraga kaussi. Sega hoolikalt. Vormi saadud massist umbes 10 pätsikest, aseta need kandikule ning pane 30 minutiks külmkappi seisma.
  5. Pane pannile veidi õli ning prae kotlette keskmisel kuni kõrgel kuumusel mõlemalt poolt 5 minutit või kuni need on kuldpruunid.
  6. Vahepeal lõika salati jaoks kurk ja porgand ribadeks või õhukesteks lintideks ning sega need koos hernevõrsete, laimimahla ning soola ja pipraga kausis läbi.
  7. Serveeri neid taipäraseid kalakotlette koos värske salati ja tilga magusa tšillikastmega.

Retsept: So Vegan

Proovi ülaltoodud retsepte ning tähista kalapäeva kalavabalt koos Loomusega. Rohkem retsepte leiad Loomuse programmi “Armas kala” portaalist: www.loomus.ee/kalad. Jälgi ka Loomuse sotsiaalmeediat, kus jagame igal laupäeval kampaania Lihavaba Laupäev raames mõnusaid veganretsepte.

Samal teemal

21. august 2020, 15:17
ISEGI LIHALEMB SÖÖKS! 8 veganiburgerit Tallinnas, mida võiksid kindlasti proovida
10. juuni 2020, 14:27
LIHAVABA JAANIPÄEV? Taimne jaanilaud võib olla märksa põnevam ja kasulikum