Toiduuudised

10 TORMIKINDLAT ROOGA | Nipid ja retseptid, kui on vaja targu toitu pikemaks ajaks ette teha 

Toidutare, 16. september 2020, 13:57
Õlles hautatud karrine hakkliha-kapsahautis Foto: Jaan Heinmaa
Vahel on nii, et tahaks suurema laari sööki ette teha - kui näiteks tead, et lähiajal kokata pole aega või võimalik, aga oleks vaja, et pere ikka hästi sööks. 

Neid toite siin on lihtne külmutada ja soojendada. Nad säilivad ka jahedas sahvris hoides nädala lõpuni. Nii et kui tead, et sind võib kummitada voolukatkestus, tee eos suurem laar toitu valmis.

Ja kuna selle loo valimise eel on antud riigile ka korralik tormihoiatus, siis paar sõna ekstreemsemates tingimustes kokkamisest.

  • 1. Kontrolli, kas su kapid on nädala lõpuni süüa täis. Ja ära unusta vett! Kui voolu pole, ei pruugi sa vett kätte saada, kui salvkaevu ja ämbrisüsteemi just pole. 
  • 2. Vaata, kas saad vajadusel õueköögis lahtisel tulel süüa teha. Varu selleks vajalikke asju - sütt, pilpaid, süütematerjali ja otsi välja potid-pannid, mida raatsid tahmata. 
  • 3. Viska pilk peale sügavkülmiku osale. Kui sul on põhjust karta voolukatkestust, siis võta tavakülmiku sügavkülmast eos välja need asja, mis võivad rikneda. Külmakirstud on veidi paremini vooderdatud jahedakao vastu.
  • 4. Valmista sügavkülmakraamist näiteks pirukaid ja pajaroogasid, toores ülessulanud toit säilib vaid päevakese, pirukas aga kuni viis päeva. 

Neid 10 toitu tasuks ette teha  ka siis, kui lihtsalt kiirem periood ees või tahaks töönöädala sees kokkamisvabam olla. 

Klikka retseptil: Õlles hautatud karrine hakkliha-kapsahautis 

Õlles hautatud karrine hakkliha-kapsahautis Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmiv argiroog, kus õlles hautamine annab kapsale mõnusa maitse – alkohol aurustub välja. Karri koos jaapani sojakastmega lisab roale põnevat idamaist mekki. Serveeri hautist keedetud speltatangu, riisi või kartuliga.

Klikka retseptil: Külma ilma pajaroog 

Külma ilma pajaroog Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus kodune pajaroog, mida aina sööd ja ei saa pidama!

Klikka retseptil: Rooskapsapirukas

RooskapsapirukasFoto: Jaan Heinmaa

Imekaunis rooskapsas on tõeline vitamiinivili, mis sisaldab rikkalikult alati vajalikku C-vitamiini ja soolte tööd ergutavaid kiudaineid. See väike vahva kapsateisend on meie poodides juba mõnda aega müügil ka värskena. Pirukatäidise jaoks auruta miniatuursed kapsad õrnalt läbi, siis on nad piruka valmides just õiges küpsusastmes. Nagu ikka kapsa maitsestamiseks on pipar siingi oluline tegija ja ära koonerda ka muskaatpähkliga.  

Klikka retseptil: Pitsapirukas 

Pitsapirukas Foto: Jaan Heinmaa

Siia saab ära kasutada mistahes külmikusulatamisest ülejäävaid köögivilju. Kel kiire majas, saab teha piruka valmis lehttaina põhjale. Hea nipp ka lapsi sööta - pitsakate peidab kõik kardetud kasulikud juurikad enda alla! Üsna rammus on ka . 

Klikka retseptil: Köögiviljalasanje 

Köögiviljalasanje Foto: Mari-Liis Ilover

Ärge laske end heidutada hirmpikast retseptist, valmis roog on iga kulutatud minutit väärt. Lasanje on laste eriline lemmik! Ja väikesed köögiviljapõlgurid ei märkagi, et tavapärase hakkliha asemel on pastaplaatide vahele peidetud hoopis vitamiinirikkam kraam.

Klikka retseptil: Küüslaugune tomati-oasupp 

Küüslaugune tomati-oasupp Foto: Jaan Heinmaa

Tomati ja ubadega püreesupp on klassika, aga kui lisad julgelt küüslauku, soojendavat kaneeli ja Cayenne´i pipart ning portsjonile rammuks peale vahukoort ja parmesani, saad vanale tuttavale uue ja uhke rüü. Sellega sobib eputada isegi peolauas! Supp sobib ka veganile, kui kasutada vahukoore asemel kookoskoort ja parmesani asemel pestot või mõnda muud taimset lisandit.

Klikka retseptil: Paks ja toitev kruubi-läätsesupp  

Paks ja toitev kruubi-läätsesupp  Foto: Jaan Heinmaa

Jaheda õhtu soojendajaks parim supp, mis on seda maitsvam, mida kauem lased sel haududa. Koduselt tuttava maitse annavad supile suitsuvorsti või –singitükid ja odrakruubid. Läätsede ülesandeks on siin suppi paksemaks muuta, kui neid käepärast pole, kasuta kuivatatud hernepoolikuid. Serveerimisel ära koonerda riivitud juustuga, sest pole ju midagi paremat kui tihe ja toitev kodusupp juustuse katte all!  

Klikka retseptil: Sügisene chilli con carne kalkunilihaga 

Sügisene chilli con carne kalkunilihaga Foto: Jaan Heinmaa

Sügisel saagikoristuse ajal on parim hetk proovida klassikalisi roogi mitmekesisema toorainega. Üks chilli con carne saab hoopis rikkalikuma sisu, kui selles on rohkelt erinevaid hooajalisi köögivilju. 

Klikka retseptil: Väiski kotletid 

 Väiski kotletid Foto: Jaan Heinmaa

Legendaarne telekokk Väiski, kes aastakümneid tagasi reklaamis Soome TV ekraanil isuäratavaid lihakäntsakaid ja muidki toiduaineid, on kirjutanud viis kokaraamatut. Väinö Purje kodus pakutud toidud on andnud mulle hulgaliselt inspiratsiooni.

Klikka retseptil: Lihtne karask