Toiduuudised

OLULINE LÄBIMURRE! Sõltumatu uuring kinnitab: külmutatud ja värsketel köögiviljadel pole vahet! 

Toidutare, 15. september 2020, 13:35
Tippkokad nagu Jamie Oliver on seda juba ammu rääkinud, ent nüüd kinnitas ka Suurbritannia nimekas sõltumatu tarbijauuringute keskus Which?: külmutatud juurviljasegud on sama head kui värske kraam. Mõnikord aga on konserveeritud kraam isegi parem!

Uuring näitas, et kuigi poes müüdavad köögiviljad võivad tunduda värsked, soodsad ja parimas vormis, ei pruugi see nii olla, vahendab keskus oma veebiportaalis Which.co.uk.

Kõrvutades neid sügavkülma kappides olevate köögiviljadega võib hinna ja tervislikkuse ja isegi maitsvuse skaala langeda viimaste kasuks.

Which? seletab, et põhjus on lihtne. Köögivili võib kaasajal olla peale üleskorjamist nädalaid ladudes ja veokites, enne kui jõuab sinu kohaliku supermarketi roheletti. Kogu selle aja jooksul nende toitainete sisaldus väheneb.

Sageli korjatakse köögivilju enne valmimist, et and pika transporditsükli ajal ei läheks valvaks ning töödeldakse samal põhjusel kemikaalidega.

Külmutatud aedvilja aga korjatakse hetkel, mil need on valimistsükli tipus. Seejärel läbivad nad roisubakterite vältimiseks väga kiire auruga kupatamise, tükeldatakse vajadusel ja kohe külmutatakse kiirkorras, et vältida mistahes toitainete kadu.

Seetõttu võibki sinu odavas supisegus olla rohkem vitamiine ja mineraale, kui tervelt müüdud aedviljades.

Muidugi, kui saad köögivilja otse peenralt potti pista on see kõige tervislikum. Ent näiteks herneid on tervislikum tarbida külmutatult, sest kui sul pole oma peenramaad, on need kõige paremad.

Omaette teema on tomatisegudega. Nimelt omastub tomateid punaseks tegev ja südamele  kasulik antioksüdant lükopeen paremini, kui seda on õrnalt kuumutatud. Konservtomatitega aga ongi seda säilivuse nimel tehtud. Lisaks on juba purustatud ja kooritud tomateid väga mugav kastmetes kasutada, rääkimata tomatipüreedest, millest on kestad ja seemned eraldatud.

Ka spinat, spargel,  lehtkapsas ja seened on konservidena tervisele head.

Külmutamine võimaldab müüa värskeid kaupu aastaringselt taskukohase hinnaga. Eriti kehtib see marjade kohta.

Ent oluline on teha vahet, kuidas köögivili on säilitatud.

Kindlasti tuleks vältida tooteuid, kus toode on tugevas siirupikastmes või sellele on lisatud soola ja suhkrut.

Külmutatud ja konserveeritud toidukaup säilib sageli värskest kauem ning seetõttu on nende kasutusaeg pikem kui värske puhul. Külmutatud kaupadest saab ka varusid ette soetada. Ka on külmutatud aedvili odavam.

Kui kaua miski sügavkülmas vastu peab

  • Rasvane lihakraam nagu peekon ja vorstikesed – kolm kuud
  • Või – neli kuud
  • Rasvane kala – neli kuud
  • Supid ja kastmed – kolm kuud
  • Võirohked tainad – neli kuud
  • Hakkliha – neli kuud
  • Hautised – neli kuud
  • Lambaliha, kana, sealiha, kalkun ja ulukiliha – pool aastat
  • Sügavkülmutatud puuvili – kaheksa kuud
  • Valge kala – kaheksa kuud
  • Terve kana või loomaliha – üks aasta

Allikas: Good Food

Samal teemal

25. märts 2017, 04:00
ÕHTULEHE KATSE I Köögivili: kas külmutatud kraam ikka maitseb sama hästi kui värske
1. veebruar 2017, 13:35
TEADLASED SOOVITAVAD: nii toimides muudad oma menüü tervislikumaks
14. jaanuar 2012, 08:58
12 nippi: toitu tervislikult
27. detsember 2004, 22:00
Külmutamisest ja sulatamisest