Hobipruulijate käsitööõlle konkurssFoto: Arno Mikkor
Toiduuudised
14. september 2020, 10:12

PARIMAD KÄSITÖÖÕLLED: kange nõiduslik odravein ja kevadine nisuõlu mekkisid üle kõige

Kolmandat korda toimunud hobipruulijate käsitööõlle konkursil kuulutati välja seekord kangemate õllede kategoorias Margo Samorokovi 11,5%-line odravein “Nõiapuu” ning lahjemate seast Ahto Saksa pruulitud 4,6%´-inenisu õlu “Kevadhõng”.

Parimad selgitas pimedegusteerimisel välja ekspertidest koosnev žürii, kes reastas finaali jõudnute vahel kolm paremat kahes kangusklassis - lahjad õlled, mis jäid alla 7% ja kangemad õlled, on kirjas meediale saadetud teates. 
 
Parim kange õlu on hoopis vein?
 
Kangete õllede kategoorias pälvis võidu Pärnust pärit Margo Samorokov, kes sai esikoha ka kõige esimesel koduõllekonkursil 2018. aastal. “Tegemist on tuntud kodupruulijaga, kes aasta aastalt oma oskusi lihvinud. Seekord konkursile esitatud 11,5%-line odravein “Nõiapuu” oli sellele õllestiilile omaselt hapukas ja marjase maitsega, kuid komisjoni hinnangul siiski üllatuslike nüanssidega ja samas väga hästi läbimõeldud maitsekooslusega jook,” põhjendas võistluse peakorraldaja Sulev Lind esikohavalikut.

Ehkki nime poolest vein, kasutatakse seda tüüpi õlle tegemiseks teravilja, peamiselt odralinnaseid. “Odravein nõuab kannatust, sest sarnaselt veinile valmib jook pikalt laagerdudes. Meil on väga hea meel, et meie kodupruulijad on jõudnud sellise tasemeni,” lisas Lind. 
 
Teise koha sai 7,4%-lise porteriga “Libe keel” Hanno Sirkel ja kolmandaks tuli Tarmo Teder, kes pruulis 7,8% alkoholisisaldusega, kuuselõhna ja -maitselise Belgian Triple stiilis õlle “Oh kuusepuu”. 
 
Kergematest õlledest võidutses mündimaitseline “Kevadhõng”
 
“Kui kangete osas ei olnud züriil valiku tegemine raske, siis finaal lahjemates segas kaarte päris korralikult ja tulemus on seda väärt,” kinnitas võistluse korraldaja Sulev Lind. Alla seitsmeprotsendiste õllede kangusklassis saavutas esikoha nisuõlu “Kevadhõng”, mille pruulis Ahto Saks, kellele oli käesolev aasta esimene kord koduõllekonkursil osaleda. Võiduõlle kanguseks oli 4,5 % ja plussideks hea konsistents, mõnus mündimaitse ning korralikult püsiv vaht.
 
Teise koha vääriliseks pidas žürii Oscar Tirmani Belgian Blonde Ale stiilis 6,9% õlut “Kohalik” ja kolmandaks tuli Margus Linkgreimi New England IPA Brexit 2020, mil kangust 6,8%.

Kokku osales selleaastasel käsitööõlle pruulimiskonkursil 25 pruulijat 30 koduõllega. “Osalejate hulgas oli sellel aastal nii vanu tegijaid kui ka uusi katsetajaid,“ kinnitas Sulev Lind. 
 
Hobitegijatele mõeldud Eesti väikepruulijate festivali ja selle raames toimuvaid käsitööjookide võistluseid korraldav Eesti väikepruulijate liit loodi 2013. aastal eesmärgiga edendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning arendada Eesti alkoholikultuuri pakkudes kvaliteetseid tooteid ja harides tarbijaid. Liitu kuulub enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.