Toiduuudised

10 MAGUSAT ÕUNAMOOSI | Parim pannkoogile ja röstsaiale 

Toidutare, 3. september 2021 07:05

Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Seljamaa Fotostuudio, Rene Riisalu, Lauri Kulpsoo, Marju Randmer, Toidutare

Õunamoos on kindel klassik, mis meeldib eriti neile, kes pooldavad mahedaid ja magusaid maitseid. Ubinatest tehtud moosid ja kompotid on ajast aega menukad olnud ning need on ka ühed Toidutare armastatumad hoidised.

Klikka retseptil: Õunadžemm 

Õunadžemm  Foto: Seljamaa Fotostuudio

See magus maius tuleb kõige maitsvam valgetest klaaridest või teistest pehmetest suveõuntest. Pakkusin seda moosi kord saia ja piimaga ühele väikesele poisile, kes muidu moosi ei armasta. Poiss sõi ja kiitis – väga hea mesi!

Klikka retseptil: Õunavõie 

Õunavõie  Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev sametine õunavõie on heaks kaaslaseks juustudele, aga maitseb hästi ka pannkookidel või saiaga. Positiivne on seegi, et valmistamisel pole vaja õunu koorida. Valmistamisaeg on küll pikk, kuid suurema osa ajast podiseb võie vaikselt pliidil. Kogus 1 liiter.

Klikka retseptiKompott tervetest õuntest 

Kompott tervetest õuntest  Foto: Marju Randmer

Mõnus kompott väikesesordilistest õuntest, näiteks kuldrenettidest.

Klikka retseptil: Õunamoos tüümianiga 

Õunamoos tüümianiga 

Sutsu teistmoodi õunamoos. Tüümian anna huvitava, ent sugugi mitte pealetükkiva nüansi. Sob nii pannkoogile kui ka seapraele seltsiks. 

Klikka retseptil: Õuna-apelsinimoos maiustamiseks 

Õuna-apelsinimoos maiustamiseks 

Ise tehtud moos on hästi tehtud moos.

Klikka retseptil: Õunamarmelaad valge šokolaadiga 

Õunamarmelaad valge šokolaadiga  Foto: Jaan Heinmaa

Koori ja puhasta õunad ning lõika õhukesteks viiludeks. Pane koos veega suurde potti ja keeda madalal kuumusel kaane all 15–20 minutit. Klopi vispliga, et õunatükid puruneksid. Haki šokolaad, pane potti ja sega, kuni see on sulanud. Tõsta kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Ongi kõik. 

Klikka retseptil: Kaneelimaitseline õuna-tirkimoos 

Kaneelimaitseline õuna-tirkimoos  Foto: Toidutare

Mõnusalt kaneelimaitselise moosi sees on tikreid täiendamas esimesed suvised õunad.

Klikka retseptil: Maire õunašokolaad 

Maire õunašokolaad Foto: Lauri Kulpsoo

Laste lemmik, mis asendab edukalt poes müüdavaid pähklivõideid.

Klikka retseptil: Aroonia-õunakeedis 

Aroonia-õunakeedis  Foto: Rene Riisalu

Viin annab sellele hoidisele ainult erilise maitsenüansi, joovet nii väike kogus ei suuda tekitada. Põhimõtteline alkoholivastane võib viina muidugi välja jätta.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-õuna-apelsinimoos 

 Kõrvitsa-õuna-apelsinimoos  Foto: Jaan Heinmaa

Hea lahe moos sobib neile, kes väga magusat moosi ei armasta. Ja moosis saad rikkaliku kõrvitsasaagi hästi ära kasutada.

Samal teemal

24.08.2020
KOLUMN | Reet Linna: raisku ma õuntel minna ei lase!
28.07.2020
LÕIGU JA RIIVI! Just need targad köögitarvikud teevad hoidistamise muretuks!
05.10.2019
RETROHOIDISED: mida teha paradiisiõuntest, pihlakatest ja arooniatest
24.08.2019
Magusad hoidised: mida head saab õunast