Toiduuudised

10 MAGUSAT ÕUNAMOOSI | Parim pannkoogile ja röstsaiale 

Toidutare, 12. september 2020, 13:38
Õunadžemm Foto: Seljamaa Fotostuudio
Õunamoos on kindel klassik, mis meeldib eriti neile, kes pooldavad mahedaid ja magusaid maitseid. Ubinatest tehtud moosid ja kompotid on ajast aega menukad olnud ning need on ka ühed Toidutare armastatumad hoidised. '

Klikka retseptil: Õunadžemm 

Õunadžemm Foto: Seljamaa Fotostuudio

See magus maius tuleb kõige maitsvam valgetest klaaridest või teistest pehmetest suveõuntest. Pakkusin seda moosi kord saia ja piimaga ühele väikesele poisile, kes muidu moosi ei armasta. Poiss sõi ja kiitis – väga hea mesi!

Klikka retseptil: Õunavõie 

Õunavõie Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev sametine õunavõie on heaks kaaslaseks juustudele, aga maitseb hästi ka pannkookidel või saiaga. Positiivne on seegi, et valmistamisel pole vaja õunu koorida. Valmistamisaeg on küll pikk, kuid suurema osa ajast podiseb võie vaikselt pliidil. Kogus 1 liiter.

Klikka retseptiKompott tervetest õuntest 

Kompott tervetest õuntest Foto: Marju Randmer

Mõnus kompott väikesesordilistest õuntest, näiteks kuldrenettidest.

Klikka retseptil: Õunamoos tüümianiga 

Õunamoos tüümianiga Foto: Marju Randmer

Sutsu teistmoodi õunamoos. Tüümian anna huvitava, ent sugugi mitte pealetükkiva nüansi. Sob nii pannkoogile kui ka seapraele seltsiks. 

Klikka retseptil: Õuna-apelsinimoos maiustamiseks 

Õuna-apelsinimoos maiustamiseks Foto: Siim Vahur

Ise tehtud moos on hästi tehtud moos.

Klikka retseptil: Õunamarmelaad valge šokolaadiga 

Õunamarmelaad valge šokolaadiga Foto: Jaan Heinmaa

Koori ja puhasta õunad ning lõika õhukesteks viiludeks. Pane koos veega suurde potti ja keeda madalal kuumusel kaane all 15–20 minutit. Klopi vispliga, et õunatükid puruneksid. Haki šokolaad, pane potti ja sega, kuni see on sulanud. Tõsta kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Ongi kõik. 

Klikka retseptil: Kaneelimaitseline õuna-tirkimoos 

Kaneelimaitseline õuna-tirkimoos Foto: Toidutare

Mõnusalt kaneelimaitselise moosi sees on tikreid täiendamas esimesed suvised õunad.

Klikka retseptil: Maire õunašokolaad 

Maire õunašokolaadFoto: Lauri Kulpsoo

Laste lemmik, mis asendab edukalt poes müüdavaid pähklivõideid.

Klikka retseptil: Aroonia-õunakeedis 

Aroonia-õunakeedis Foto: Rene Riisalu

Viin annab sellele hoidisele ainult erilise maitsenüansi, joovet nii väike kogus ei suuda tekitada. Põhimõtteline alkoholivastane võib viina muidugi välja jätta.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-õuna-apelsinimoos 

 Kõrvitsa-õuna-apelsinimoos Foto: Jaan Heinmaa

Hea lahe moos sobib neile, kes väga magusat moosi ei armasta. Ja moosis saad rikkaliku kõrvitsasaagi hästi ära kasutada.

Samal teemal

24. august 2020, 14:57
KOLUMN | Reet Linna: raisku ma õuntel minna ei lase!
28. juuli 2020, 17:35
LÕIGU JA RIIVI! Just need targad köögitarvikud teevad hoidistamise muretuks!
5. oktoober 2019, 07:50
RETROHOIDISED: mida teha paradiisiõuntest, pihlakatest ja arooniatest
24. august 2019, 00:01
Magusad hoidised: mida head saab õunast