ÕunakooguteguFoto: Unsplash
Küpsetised
13. september 2020, 05:36

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kõige krõbedam õunakook

Õunaaja hõrgutised kuuluvad kindlasti kokaraamatute ja toiduportaalide top-kümnesse. Aga ikka tuleb õnneks ette, et keegi suudab üllatada. Vahel mõne täitsa uudse ja pealtnäha imeliku ideega – näiteks lehtkapsa-õunakook, mille oma maitseomadustelt kindlasti – huvitavaks – võib liigitada. Aga ka lihtsus võib teinekord oma eheduses jalust rabada.

Nõnda juhtus minuga mõned aastad tagasi, kui Kirnas mõisakohvikus maailma kõige krõbedamat ja lihtsamat õunakooki pakuti. 

Selle retsepti minupoolse tuuninguga varianti täna teiega jagangi. Koogi autoreid aga tasub külastada  nende uues kohvikus Toidutuba Mäeküla kandis Sargvere mõisas.

Vaja läheb:

  • 400g võid, sulatatud
  • 400g paksemat hapukoort
  • Spelta-või nisupüüli nii palju, et saaks käega sõtkudes mõnus pehme tainas
  • Soola, suhkrut pisut maitsestamiseks
  • Vaniljet, kui meeldib, siis ka kardemoni või näiteks rummiessentsi
  • 1kg + õunu, võid lisada ka mandlilaaste, ent saab ka ilma.

Tee nii

Sega sulavõist, hapukoorest, jahust ja maitseainetest mõnus pehme tainas ja pane külmikusse vähemalt pooleks tunniks puhkama.

Koori õunad ja lõika õhukesteks sektoriteks. (Koored jäta alles ning pane kuivama – neist saab suurepärase teematerjali või niisama toreda näksi).

Seejärel jaga tainas kaheks ning rulli kummastki ahjuplaadi suurune neljakandiline koogipõhi. Aseta üks põhi küpsetuspaberiga kaetud või hästi võitatud ahjuplaadile, puista üle või lao kenasti sinna õunaviilud (kui oled eriti maias, võid sinna ka natuke suhkrut ja kaneeli vahele raputada, aga ei pea!), aseta peale teine rullitud taignapõhi ning küpseta umbes 180 kraadi juures kuldpruuniks.

Kaunista tuhksuhkruga ja naudi soojust, mis südamesse vupsab.

NB! Ennetamaks küsimusi: tõesti, selles retseptis pole kergutusainet ette nähtud. Rasvaste tainaste puhul nii ongi!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin