Toiduuudised

Eesti parim sommeljee on Karoline Reinhold restoranist 180 Degrees 

Toidutare, 10. september 2020, 12:35
Karoline ReinholdFoto: Tiit Mõtus
Kolmapäeva õhtul Fotografiskas Tallinnas aset leidnud võistlus Trophée Graham´s 2020 Eesti parim sommeljee tiitli võitis Karoline Reinhold, kes töötab restoranis 180 Degrees.

Teiseks võistles ennast Verner Lepp ja tubli kolmanda koha vääriliseks osutus Marko Mägi. Eesti  kolm parimat saavad võimaluse sõita veinireisile Portugali, on kirjas meediale saadetud pressiteates.

Finaalis võistlesid veel Martynas Pravilonis Leedust Grand Hotel Kempinski Vilniusest ja vabakutselised sommeljeed Verner Lepp ning Marko Mägi. 

Samal teemal

Võistluste esimeses voorus kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil kaht veini ja vastasid testis üle 45-le küsimusele. Lisaks tuli kõigil lahendada ülesanne, milles oli vaja suuliselt kirjeldada kokteili Singapur Sling ja rääkida selle ajaloost.

Seejärel tuli serveerida kolme minuti jooksul valget veini kahele ja sinna juurde soovitada toit koorikloomast. Ülesande lahendamise käigus selgus, et üks kohtunikest on kooriklooma suhtes allergiline ning seetõttu tuli võistlejal kiiresti pakkuda talle uus sobiv toit.

Finaalis tuli neljal võistlejal kõigepealt läbida pildivoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju ning –kohti üle maailma. Seejärel pidid nad lahendama erinevaid ülesandeid, mis sisaldasid ühe veini pimedegustatsiooni ja tehnilist kirjeldust, viie kangestatud veini pimedegustatsiooni ja viie kange alkoholi ära tundmist.

Seekord pöörati võistluse sisus ühe sponsori tõttu rohkem tähelepanu põnevatele portveini ja Douro piirkonda puudutavatele teemadele. 

Finaali teises osas tuli serveerida ühele kohtunike lauale šampanja neljale ja teisele lauale vermut kahele aperitiiviks. Seejärel soovis neljane kohtunike laud aastakäigu portveini kolmele ning üks kohtunik soovis jooki pastel de nata juurde. Viimane ülesanne nõudis võistlejalt kuumaks aetud spetsiaalsete tangide kasutamist, et eemaldada vana portveini kork koos kaelaga. Kaheses kohtunike lauas tuli seejärel serveerida ühele veganiveini ja teisele Chiavennesca viinamarjast veini. Kõik eelnev käis muidugi aja peale.

Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus juba 19. korda ja seekordset võitu ihkasid seitse Eesti sommeljeed ja kolm külalisvõistlejat, seekord Lätist, Leedust ja Soomest.

Ülejäänud tublid võistlejad, kes finaali ei pääsenud, kuid siiski oma teadmised proovile panid olid Mikk Parre restoranist Moon, Rain Veskimäe restoranist Mantel ja Korsten, Aleksei Pogrebnoi Fotografiska Tallinnast, Eliise-Hanna Hermann restoranist Leib, Nikita Zaicenkovs Lätist ning Taneli Lehtonen Soomest.

Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel juba kahekümnes tegevusaasta.