Kalatoitude retseptid

ARGISEKS KALAPÄEVAKS | Valge kala ürdivõi ja tomati-suvikõrvitsahautisega 

Tiina Lebane, 10. september 2020, 07:37
Valge kala ürdivõi ja tomati-suvikõrvitsahautisegaFoto: Jaan Heinmaa
See retsept on hea näide hooajalise toitumise kohta. Tomat, suvikõrvits ja sibul aina valmivad ja meri annab ka kohalikku kala. Ürdivõid tõsta kalale just nii palju kui maitseb või südametunnistus lubab.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
2 tk Keskmine sibul
400 g Suvikõrvits
400 g Kirsstomatid
Õli praadimiseks
2 tl Vahemere ürdisegu
800 g Valge kala filee (tursk, ahven, koha, lest, räim)
1 tl Roseepipar
Sool
50 g Ürdivõi
Sidruniviilud

Valmistamine

Samal teemal

1. Koori sibulad ja lõika õhukesteks sektoriteks. Lõika suvikõrvits umbes poolesentimeetri paksusteks viiludeks, kui vili on suur, lõika viilud pooleks. Pese ja poolita kirsstomatid. Kuumuta poti põhjas õli ja prae selles kõigepealt suvikõrvitsatükke mõned minutid, lisa sibul ja prae veel paar minutit. Lisa potti ka tomatipoolikud ja ürdisegu, kata pott kaanega ja hauta köögivilju madalamal kuumusel 10–15 minutit.

2. Maitsesta kala vähese soola ja sõrmede vahel puruks pigistatud roseepipraga. Kuumuta pannil õli ja prae kalatükid mõlemalt poolt läbi. Tükelda ürdivõi ja jaga võiktükikesed kalale.

3. Serveerides tõsta taldrikusse köögiviljahautist, sellele ürdivõiga kala ning nirista peale pannileent ja värsket sidrunimahla. Söö koos lavašši või juurestisesaiaga, millega on hea taldrikust ka kastet kokku kaapida.