Risoto on valmis, kui riisiterad on al dente ehk need annavad hamba all veel veidi tunda.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
10. september 2020, 10:00

Tomatisõbra uus lemmik: rösttomati risoto

Silm puhkab köögiletil oleval sügavpunasel taldrikutäiel ja kodu on täis hullutavat värske basiiliku lõhna, mis sealsamas tomatitaimede varjus väikestviisi metsaks on sirgunud. Tomatihooaeg, suvelõpukuulutaja, sind sai kaua oodatud!

Ja kuna hooaeg on just õige, siis kasuta võimalusel Peipsi sibulaid! Võimalusel sõida järveäärne Eestimaa ise läbi ja toeta oma talvevarude soetamisel mõnd sibulakasvatajat kohapeal. Naeratus sibulamemme näol ja pisarad sinu põskedel, iga kord kui sa sibulaid talvel koorid-hakid, on seda väärt.

Lisasin siia risotosse ka safranit, kuid kui sul kodus seda ei juhtu olema, valmista risoto lihtsalt küpsete tomatitega ning see saab samuti imehea. 

Rösttomati risoto (neljale)

  • 1 kg kodumaiseid tomateid
  • 1 suur Peipsi sibul
  • 1 puljongikuubik
  • näpuotsatäis safraniniite, kui juhtub olema
  • 2 dl risotoriisi
  • 1 dl valget kuiva veini
  • 2 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • soola-pipart
  • õli-võisegu või selitatud võid praadimiseks
  • parmesani või muud laagerdunund juustu
  • serveerimiseks värsket basiilikut

Valmista risotot nii:

Eemalda tomatitelt noaga ringiratast lõigates varrealused südamikud ning lao terved tomatid ahjuvormi. Rösti tomateid 180 kraadi juures pöördõhuga 20-25 minutit, kuni tomatid on täiesti pehmed ja koor siit-sealt jumekas. Soovi korral koori tomatid ja jäta ootama. Minule väike kooretekstuur ning kärts lisavärv risotos meeldivad, nii et mina lisan tomatid koos koorega.

Keeda liiter vett ning pane safraniniidid 1 dl veega tassi. Lahusta sinna juurde ka puljongikuubik ja jäta maitsestuma. Võid kasutada nii köögivilja-, kana- kui ka loomalihapuljongit.

Koori ja haki sibul ning prae rasvaines klaasjaks. Lisa riis ning prae minutike, kuni riisiterad muutuvad läbipaistvaks. Lisa vein ning kuumuta alkohol välja. Seejärel lisa tomatipasta ning tassitäis safranipuljongit. Sega, kuni vedelik on riisiteradesse imendunud ning seejärel lisa röstitud tomatid koos ahjuvormis oleva vedelikuga. Tomatid on nii pehmed ja lagunevad ise, et neid eelnevalt väiksemaks lõikama ei pea. Kuumuta segades, kuni vedelik on taas riisi imendunud ning jätka kuuma vee lisamist, kuni saad meelepärase konsistentsiga risoto. Maitsesta soola-pipraga ning serveeri ohtra riivjuustu ning värske basiilikuga.

Risoto on valmis, kui riisiterad on al dente ehk need annavad hamba all veel veidi tunda ning õige risoto on piisavalt vedel, et seda peab kulbiga tõstma. 

Loe blogipostitust siit!